Učitelj

724 Учитељ

не да им стварам непријатности пишући у уписнице грешке које ће покољења читати.

Из свега овога види се да се мој први преглед рада у школи поглавито састојао у томе, да се информишем, да видим какав је који наставник и како ради, како бих према томе могао знати где шта, и како да поступам.

Намеран сам да још два пута без присуствовања годишњим испитима, прегледам рад свих наставника, када ћу се потпуно уверити не само о раду, љубави наставника према послу, већ и постигнутом успеху, о чему ћу на крају школске године поднети опширан извештај Господину Министру, а сада преко свих појединости прелазим.

Посебне грешке.

Код извесних наставника овде — онде приметио сам следеће грешке:

Српски језик, а) Шчишавање. Много се задржавало код дељења речи на гласове, у место да шчитавање и дељење речи на гласове иде упоредо; шчитавају с предисањем — застајкивањем код појединих гласова, у место да се цела реч прочита без застајкивања — отегнуто (у колико се напредује у толико ће и отезање бити мање); сугласници се изговарају јасно и отегнуто, у место тихо, што краће и природније; ђаци се не упућују да тако рећи у почетку умеју сами писати речи састављене из слова које су учили, већ само преписују с табле и буквара; не умеју да пазе у буквар кад други чита; не вежбају се у шчитавању и с табле, већ само из Буквара, (буквар знају напамет а кад им се што напише на табли, с натегом шчитавају).

Читање. У млађим разредима тражи се брзо читање, услед чега деца не читају тачно већ греше и повраћају се; читање је испрекидано нестају код знакова већ застајкују код сваке речи; наставници сами (или други ђаци) исправљају грешке у читању, у место да то врши дотични ђак уз напомену наставникову са речју „не ваља“ или „није тако“; реченице не акцентиргју правилно; не чита се природним гласом већ је глас уздигнут; не објашњава се довољно садржина; не изводи се, „или се погрешно изводе поуке; обично се по прочитаном чланку пита „шта си прочитао 2“ у место да подесним питањима деца сама изведу потребну поуку; чланци из читанке