Učitelj

4

Школска администрација 729

је вођење потребно (нарочито у подељеним школама) ради добијања праве душевне слике појединих ученика на основи које би се знало какве мере треба предузимати код појединих ученика. С тога сам препоручивао наставницима да воде и књигу личних особина код ученика у које да бележе податке о ђачким родитељима; њихов живот, рад, махне; добре стране, њихов утицај на ученике; околина ученикова; где проводе време ван школе, с ким се друже, шта раде; какав је утицај околине на ученика у физичком, умном естетичком — и моралномљ погледу и T. JL

в) Непосредно утицање. а) У колико сам могао оценити. према опхођењу наставника са децом, као и њиховом угледу који имају у грађанству (поглавито према ђачким родитељима), они су својим ученицима служили за пример, а тако исто су и настојавали да се што више одстране од њих рђави примери. А у колико су настојавали и успели у погледу истицања. идеалних примера (из историје, науке хришћанске...) изнео. сам раније.

6) Колико се настојавало и успело да се код деце изазове саосећање према другима то је тешко проценити, и ако: се то донекле може видети и при тому и расположењу читања или причања подесног истива, по одговорима ђачким, њиховим односима у дворишту, ручку, радости и несрећи њихових другова, учествовању у разним установама, давању помоћу својим сиромашним друговима, и т. д. По свему овоме судећи оценио: сам да су наставници и на ову страну обраћали велику пажњу, и с обзиром на добре навике и обичаје нашег сељака, успех је задовољавајући,

в) При свакој школи заведени су редари, да сви ђаци редовно редарче, по два дневно, ради вршења школских дужности: отварања и затварања прозора за време одмора, да у. школи има дрва, воде, учионица да је зими топла, табла да је: чиста, креда заоштрена, сунђер поквашен и т. д.

г) На чистоту школе, дворишта, ученичког тела и одела: обраћала се довољна пашња. Све школе вршиле су помање излете и путовање у околину колико ради физичког развијања деце, толико ради уживања и наставе, по напред утврђеном њ смишљеном плану.