Učitelj

730 Учитељ

д) При извесним школама установљене су ђачке штедионице и ђачки судови.

5) У Обреновцу има радионица за ручни рад.

еј) За светосавску прославу постигнут је предходан споразум. Све је унапред предвиђено: како се има школа уредити, и у опште прослава извести, о чему ћу у другом полугодишњем извештају поднети опширнији извештај, кад се буде прослава извела и добијем о томе извешћа од управитеља школа.

ж.) Тако исто споразумели смо се, да се свечано прослави „Врбица“ и 1 мај (по неколико оближњих школа заједнички ће чинити излет), о чему ћу такође доцније поднети извештај.

з.) Пошто ће се у неким местима (Пироману...) вршити и подизање спомен-плоче изгинулим у плошло-годишњем рату (1912—13 год.) то ће и окопис школе у овоме узети учешћа.

и.) Покушаћемо и да изведемо и родитељске вечери «у Обреновцу и Убу), а по селима празничне састанке ради споразума наставника и ђачких родитеља.

Васпитна дисциплина.

Да мии у колико у некој школи влада ред и поредак, није тешко оценити (по улажењу и излажењу из школе, одлажењу и долажењу у школу, чистоћи школе, књига по дечјем говору, њиховој веселости, или укочености погледа, пажњи, казнама — — —.

У овом погледу је знатно шаренило. Негде деца иду у реду, а негде се гурају, јуре и вичу. Негде су у дворишту деца свих разреда измешана и без надзора, а негде сваки је ва свом месту. Негде је очинско поступање према деци, а негде се употребљују и телесне казне.

Препоручио сам: 1.) да се ђаци навикавају да само у одређено време долазе у школу, да улазе и излазе у реду и полако, да кад уђу у школу (по распореду) спреме што им треба од ствари (књиге, таблице...) и кад наставник уђе да је све на свом месту, да се вађење о остављање таблица врши по комавди и без лупе, да раздавање прописа, цртанака врши редар; да се одреде редари ради вршења шк. дужности; да се у дворишту зна, где је игралиште коме разреду, да се зва време игри, и да се деца не играју дугмета, крајцара и др.