Učitelj

Библиографија 151

БИБЛИОГРАФИЈА

Викшор Иго. Јадници. Први део, Фантина, |. издање „Времена“ Београд, 1922. 8% сгр. 145—371. Цена 12 дин.

Николај Велимировић: Нове Беседе под Гором. Издање С. Б. Цвијановића, Београд, 1922 г. мала 8', стр. 101.

Слике из ђачког живота. Удесио за позорницу 5. П. И. Београд, 1922. г. стр. 64. цена 4 дин.

Сретен Динић: Српска војска и бежанија кров Албанију и на Крфу. Ратни путопис и забелешке, Лесковац, 1922, г. стр. 63.

МУЗИЧНИ ПРЕГЛЕД

Милоје Милојевић: !. Песме за дечји или женски хор; IL Песме за мушки или меш. хор. Цена свакој књизи по 10'— дин. Издавач: Друштво за заштиту југословенске деце, Београд, Студеничка ул.; бр. 62.

Име аутора ових двеју одличних, и по садржини, и по техвичкој изради, збирки композиција, познато је довољно не само у целој нашој отаџбини, већ и у многим културним центрима других земаља. Оно уза се има атрибут универзалне вредности што нама, његовим сународницима, служи на част.

Далеко би нас одвело ако бисмо стали набрајати све што је до данас дао овај релативно још млад композитор, јер он не пише само вокалне ствари.

Као одличан теоретичар, лирички критичар, естетичар и што је реткост у нас, уз то и пианиста, г. Милојевић нам пружа разноврсне композиције: камермузичке („Легенда о јефимији, за чело и клавир; „Српска игра,“ за виолину и клавир; „Скице са села,“ за клавир и штрајх); оркестралне: („Данило и Симонида“ симфонијска песма по Бојићевом спеву „Краљева јесен“); орхестално- вокалне („Прометеј“); црквене („Опело“; „Литургија“); клавирске („Минијатуре“; „Народне песме“), за клавир с певањем (већи број на српском и Франц. језику

5*