Učitelj

752 Учитељ

а нарочито нова збирка: „Пред величанством Природе)“, и чисто вокалне сшвари (нарочито се истичу: „Југословени,“ од Алексе Шантића; „Слутња“; „Молитва изгнаних“ и „Порука.“ Последње две су пуне истинског бола га изгубљеном отаџбином. Те ствари и њихову болну топлину може само да саосети прави родољуб који је учестовао лично у страдању и слави свога народа, као што је то случај са композитором. То га је и довело до тога да је он поред универзалности својих композиција и специфично југословенски — родољуб — ком"позитор. |

. Добивши солидно опште образовање, г. Милојевић је 1910. год. завршио музичке студије у Минхену, на Музичкој Академији, још као студент истакао се својим озбиљним музичким критикама у Срп. Књиж. Гласнику, где и данас сарађује и даје том нашем музичко уметничком укусу.

Но, као и сваки који представља вредност што мора да се спотиче о кладе котеријаштва и неваљалства друштвених медиокритета (а менталитет друштва се поготову и не мења, мењају се само људи који су у свима земљама и у сва времена скоро, у маси, били исти, јер их је увек руководио и руководиће урођен им нагон егоизма), м г. Милојевић се, да би постигао идеални циљ: „уметност ради уметности“, још од почетка свога јавног рада борио, бори и бориће се — да најзад победи „уметношћу ради уметности,“

И тај првокласни наш музичар, који је у стању да ради у свима правцима музичке уметности, сетио се и ђачића основних школа и њима, ево, пружа, поред збирке хорова за "одрасле, тридесет песама.

Од наших озбиљнијих музичара, у колико нам је познато, раније је писао за децу: Јос. Маринковић, Мита Топаловић, и нешто Влад. Р. Ђорђевић (реч је о оригиналним композицијама); остали су то извесно сматрали за „ситан посао“. Међутим; они су у великој заблуди. Јер, као год што је тешко попуљарисати извесну науку, исто је тако тешко, ако не и теже писати композиције. за децу, јер ту композитор мора бити уједно и педагог и психолог.

И, мада је г. Милојевић унео у своје дечје композиције једну новину за коју нису у нас дорасли ни многи наставници,