Učitelj

628 Учитељ

važpitna teorija, da može da ima svoje „pedagoško ISO. 5)

ера pri zasnivanju svoje pedagoške teorije postavio vaspitanju opšti cilj, t. j. cilj koji važi za sve vaspitanike bez obzira na njhovu individualnost i kome imaju svi da teže. On je time hteo da pedagogija da naučnu opštinost, te je zbog ovoga sistematska pedagogija ukalupljena. On nije uzeo cilj iz samog vaspitanika njega je spekulativnim putem dobio iz etike i dao mu opštnost. Ali psihički zakoni nisu isto što i prirodni zakoni, nešto stalno i utvrđeno, već promenljivo i zavisno od objekta vaspitanja — od vaspitanika i ne da se ni poslići nezavisno od njega. Zato se u novije doba javlja potreba da se vaspitanju postavi cilj iz stalnog posmatranja vaspilanika i takvo se određivanje cilja mora preduzeti za svakog vaspitanike. Zbog toga vaspitač mora da ima temeljne spreme iz teorije o vaspitanju, koja jedino može da omogući izvršenje ovoga zadatka a koja se u učiteljskoj skoli samo dodiruje.

Vaspitač dakle mora ca bude najpre na čisto šta je suštinja vaspitanja. U postavljanju suštinje vaspitanja lutalo se najviše ı Sad se lo Čini Мајрге зе гекјо, да је vaspitanje volja, koja sc iz ljubavi natura duši drugih, ·da bi oni stekli isvesnu vrednost i sposobnost da ove vrednosti sređuje, da se dovedu dotle, da mogu sebe is· hraniti. Pa onda: vaspitati znači oslobođenje svih snaga Koje su u detetu u pravcu istaknutog čilja. Ono je definisano i kao usađivanje kulture i po mišljenju mnogih, . ovo bi bilo najtačnije određivanje suštine vaspitanja. Јег se samo vaspitanjem može održati i razvijati kultura, jer se neprestano obnavlja u duši onih kojih su sposobni da ·'doživljavaju kulturne momente i ne samo to, nego individualna duša, oslobađajući se ovih sila koje su u njoj,

») Ko bi želeo da se upozna dobro s rodja pedagoškog mišljenja Ia i na: 1) E. Spranger, Lebensformen. Halle 1922, 2) Kerschensteiner, Das Grundaxiom dcs Bildungsprozesses 1 Е: Ветп, 1917. '3) E. Stern, Einleifung in die Pždagogik. Halle 1922, 4) Ih Litt, Die Methodik des радарог. Dankeos 1921.