Učitelj

Шта је цивилизација 597

сад оцртати проналасци које будући векови имају тек да открију. Пре Волте, ко је знао за Волтине судовег Пре Граћама и Бела, које знао за телефонг Пре Дагера, које знао за фотографијуг Пре Кири-а, које знао. за радиумг Пре Херца и Маркони а ко је знао за бежичну телеграфијуг Готово сви проналасци, таква су открића, која нам дају разлога да тврдимо, — кад не би само тако прецењивали садашњост — да ће их у будућности бити тако чудноватих, тако колосалних, можда и колосалнијих . од ових, које смо до сада имали.

Али зато треба имати храбрости, па се издићи изнад баналности Свакодевних навика, пристати да те назову занесењаком, због дрскости (која је више детињаста него одважна) што верујеш: да има испред нас величанствених проналазака, неочекиваних и незамишљених; да .је садашња цивилизација како у погледу интелектуалном, тако и у погледу материјалном, далеко испод сутрашње цивилизације.

V.

Међутим за господарење материјом и познавање ствари, то није довољно да нас потпуно издвсји од варварства. Може се врло лако замислити: да једно друштво може постојати као врло образовано, богато телеграфијом, авијатиком, железницама, бактеориолошким установама, пиротехником, математиком, — па да је исто из основа неморално, свирепо, корумпирано, недостојно да се назове цивилизованим.

Наравно ми нећемо сад пасти у велику заблуду Ж. Ж Русо-а. Ми не мислико бранити ту апсурдну идеју, по којој примитивни човек, т. |. дивљак, који не зна ни за позориште, ви за уметност ни за инлустрију, да је такав човек моралнији од цивилизованог човека. Ипак се мора признати, да има много примера, да једно друштво које у интелектуалном и материјалном погледу стоји веома сјајно, а да у моралном погледу стоји веома ниско.

У историји човечанства, изгледа да је установа правосуђа створила прогрес у моралу. Нико не може да решава у свом личном спору. Потребно је ту друго лице, судија. Треба да постоји нешто, што је изнад уображења и страсти појединаца.. Треба закон, суђење по њему и поштовање законитости. Дати снагу закону и ауторитет суду који врши правду, ето, то је