Učitelj

598 | Учитељ

први корак које је човечанство учинило после Кајиновог злочина. Истинска је цивилизација у томе, да је свако човечје биће заштићено, и да сваки атак на његова права буде кажњен.

Да живот, имање слобода сваког грађанина буде брањена законом а за који гарантују судови, то је основа целокупне цивилизације.

Ми смо недавно посматрали један страховити призор. На крајњем истоку Европе, у земљама с више азијатским него _ европским, једна необуздана, насружана руља, вођена проблематичним, пијаним типовима, сејала је терор и пљачку. Тако је почела владавина бољшевика. Али како ова дивља анархија није могла дуже трајати, то је се већ после неколико месеци осећала све јача потрсба за једним правосуђем. Тако, може се рећи да данас у Москви сваки злочин и крађа, подлежу казни. То је доказ да је немогућна цивилизација и у Москви ако не постоји установа правосуђа.

Да би оценили разне карактере цивилизације, и да би је разликовали од дивљаштва, потребно је знати до које тачке у једној нацији једна индивидуа познаје своју социјалну дужност, своју политичку дужност, своју породичну дужност. О томе би требало писати читаву једну расправу а што ја не желим. Довољно ми је да кажем да су закони, исписани у вашим законицима, савршени. Али шта вреде закони, ако су обичаји корумпирани»

Quid leges sine moribus?

Обичајима се цивилизовани човек удаљује од дивљака.

Господарење материјом, па нека је тако сјајно како можемо само замислити, то само није довољно. Замислимо да се каквим значајним проналаском у железницама достигне за трговачки промет брзина од 150 километара на час, тако, да се пут од Париза до Цариграда пређе за 24 часа Замислимо да се паметним хигијенским мерама спречи шкандалозни и страховити морталитет деце у добу од једне године. Замислимо једно величанствено, дивно цветање литературе, уметности и наука; да се у сваком народу рађа сваких десет година један Виктор Иго, један Ростан, један Пастер, један Клод Бернар, један Вагнер. Замислимо да сви мали Французи и све мале Францускиње од дванаест година, знају без погрешке писати, врло вешто разрадити басну Раст и Грска, или решавати де-