Učitelj

Шта је цивилизација | 599

ликатне проблеме из геометрије. Ето, зар се тиме не би могли само поносити! Али ако је се у исто време криминглитет повећао као и подмитљивост журналистике, ако су се наравствености политичке деградирале, ако се поштење и некористољубље буде сматрало као наивне старудије, сви прогреси, ни материјали ни интелектуални, неће ништа важити према. овој општој изопачености,

Насупрот овоме што смо сад замислили (т. ј. једно друштво интектуално сјајно, а морално корумпирано), замислимо сад једну нацију чији су сви грађани велики медиокритети. Никакав научни проналазак не појављује се ниједно уметничко дело не цени се или уопште и не зна се за уметност. Велики. талас интелектуалне лености поплавио је духове, број неписмених повећава се. Ипак не јавља се ни револуција ни скандали породични или други; подмитљивост и криминалитет смањује се. Да ли се смемо усудити рећи, да ово друштво напредујег Смемо ли тврдити да оно не иде брзој, фаталној пропасти2.

Треба да два прогреса иду упоредо. Извесно, морални прогрес је главни, али не смемо интелектуалном и материјалном прогресу ' придавати мању важност. Јер моралитет народа је променљив, он се мења уз епохе. Морал је више сшвар моде. У времену од тридесет година све се мења. Једном врстом инстиктивне реакције против родитељских менталитета, деца хоће да раде друкчије, не као њихови очеви. Некад је била у моди неморалност, која је прешла у строгу моралност, или обратно. Ако се то не деси у једној генерацији, долази после две или три. Напротив, научна открића не иду у чазад. Оно што је добивено то је дефинитивно и од тада се наслеђује. Успело се да се помоћу аероплана достигне брвина (невероватна) од 378 километара на час. Ето један факт, који се од данас може понављати толико често, колико се хоће. Али моралитет једне нације, то је шеталица која је час доле час горе.

Ми нисмо сигурни, да једна струја первезности неће одвести нашу децу и наше унуке у положај нижи од овога у коме смо. Али ми смо сигурни да ће се и они знати служити телефоном и Рендгеновим зрацима.