Učitelj

Шта је цивилизација 603

зацијуг Чврсти, изучени немачки милитаризам неће ли се опет из пепела појавити, да би наметнуо помоћу својих армија један гвоздени и крвави режимр Све је то могућно, али не много вероватно.

Оно од чега треба више стрепити за нашу цивилизацију то је, да она не удари у страну а не према култу духовних «ствари, култу који је чини великом.

С друге стране Атланског Океана каже се да је долар апсолутни господар. Са сигурношћу може се одговорити да је то једна клевета. Јер у Сједињеним Државама постоји жижа високог идеализма који се пење до једне мистичне религиовности, која би за Латине била недоступна. Од оне стране Океана опажа се често један диван напор моралности, а који се тешко може приметити у нашим старим европским друштвима. Ако ми овом великом напору за вишу моралност додамо и љубав за све новитете материјалне, као и мржњу према свима старим навикама, ми ћемо тада наћи у американској цивицизацији достојне примере да буду препоручени нашим младим генерацијама

Истина је да у Америци има милијардера, то јест људи, који су се безмерно обогатили срећним шпекулацијама или срећним проналасцима. Али ови милијардери знаду да испоље једну племенитост каква је код нас непозната, (можда зато, што ми немамо милијардера). Познато је да Рокфелер Карнеџије и још други, племенито посвећују велики део свога 60огаства на научне и социјалне циљеве. У издашности за добро, Американац нам може послужити као учитељ Њихове библиотеке су неупоредљиве; њихове научне институције сто пута су снабдевеније од наших. Према томе тешка је незахвалност пребацити им да они обожавају само „бога долара“.

Да је Пастер био Американац, он не би провео свој живот борећи се против бедних материјалних тешкоћа, Јамачно он не би могао створити величанственију зграду од оне, коју је створио на рушевинама старе медецине. Али да само га у томе материјално помогли, тиме би се више поносили.

IX. А сада закључимо.

У почетку ове кратке студије, ја сам тражио да сазнам из чега је састављена цивилизација. Изгледа да нам је та 2%