Učitelj

604 Учитељ

идеја сад мање конфузна. Она је опет веома компликована, јер разни елементи који је сачињавају, могу се кретати сами за се, а могу се везивати један с другим.

Има наука, помоћу чијих дубоких теорија ми можемо нешто сазнати о силама које нас обавијају. Има многобројних примена наука у индустрији, медецини, хигијени. Растојања се рапидно скраћују; природне силе стављају се у нашу службу. Има такође и вештина које облагорођују дух, отварају шире хоризонте, дозвољавају да се издигнемо над нашим бедним, материјалним амбицијама. Али има изнад свега љубав према слободи и правди, поштовање права другог, култ нашег индивидуадног достојанства. |

Сви ови елементи, који су сами по себи издвојени, стапају се, укрштавају се, да би створили оно, што ми називамо цивилизацијом.

Слику будуће цивилизације, коју ја (уз пркос жалосних страна у садашњости) замишљам тако лепу, ја не могу представити лепше него што ју је представио Папа Пије Х/у свом последњем писму свету. У њему се снажвим речима препоручује младим генерацијама да се у овим бурним временима која се преживљују, задахну духом човечанске солидарности.

Ако би ме упитали, шта ће бити подлога сутрашње цивилизације ја бих одговорио само са ове две судбоносне и господареће речи: Наука и Правда.

Влад. А. Марковић.

() религиозном васпитању и образовању

— Предавање о св. савској прослави 27. јануара 1923. г. у Смедереву.

Као што је познато, ни највећи светски ауторитети нису до данас успели, да потпуно познају највеће име, у чије је творевине човечанство — с обзиром на васелену — тек само завирило.... С обзиром на то и ја налазим, да није с горега, а данас је потребније него икад — нарочито после ове, послератне подивљалости, да се ради нас и ради оних, после

Ран