Učitelj

616 | Учитељ

човечју душу не пријања ништа што јој не одговара.“ — (О сваком овом начину могло би се напосе писати, што за сад не спада у наш посао.

Но, као што еволуција човечанства није обележена једном правом линијом, већ у њој има застоја и вијуга, тако биим онај, који би у томе послу непосредно очекивао велики успех доживео и велико разочарење. За тај се посао тражи јак карактер, снажна енержија, велика воља, љубав и преданост Па, зато и јест васпитачев рад најтежи рад. Међутим, рад би био олакшан, када би закони, када би све друштвене класе и. када би сваки: поједини члан опште заједнице који стоји на вишем културиом нивоу настојали, да све своје деловање врше у циљу васпитања. Али и онда могло би се доћи тек ДО савршенства, како каже Кант: „вежбањем многих поколења.“ И оида би, по речима Аристотеловим достигли уједно и интелектуалну и моралну висину, која доноси са собом најисти“ витија уживања, за која је човек способан.

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

Рад. М. Стефановић; — Браничево.

__бистем новог васпитања у Енглеској.

_У једном крају Ливерпула, на чистој атмосфери и далеко од варошке вреве, подигнута је једна од највећих школа у Вел. Британији у којој је смештено преко 2000 ученика основног школовања, и који су подељени на неколико категорија. Основна настава реформисана је још 1918 год. по новом систему Р!зсћег Ас! тако, да деца походе школу од 5—14 године. Сва деца у то доба морају да походе школу обавезно и ни једно дете тога доба не сме бити антажовано ни у којој бранши рада. Тако је аналфабетизам сведен на најмању меру.

Обавезна и бесплатна настава уведена је тако по свима државним школама, али је дозвољено да могу и приватне школе просперирати. У Енглеској је школа слободна и сваки је може отварати према својим моћима и слати дете у ону