Učitelj

1207. | – Учитељ

rili pravila o zdravlju. Ono će ih rado učiti, jer želi da bude u grupi zdravih. Gotovo je da se podvrgne lekarskom pregledu želeći da otkloni žljezde i polipe ili popravi zube, ako je to uzrok. Ako se o ovome zdravstvenom progresu izveštavaju roditelji Svakoga meseca, kod njih će se probuditi 'interes i sa malo teškoće zadobiće se njihova koopetacija.

Kad je dete naučilo u školi da ne sme gubiti od svoje težine i da stalno dobija, ono mora da legne u 8 sati a ne da se igra i skita do 10 i 11 časova; mora piti mleko a ne čaj i kafu; da jede.u određeno vreme i umereno, a ne da da pretovari Stomak; mora unositi hranljive sastojke, zeleno povrće, voće i 1. d., — može li ko i za moment da pomisli, da takve navike, koje su formirane u detinjstvu za vreme školskog života, песе исти trajni uticaj na život individue? PBitnosti ličnog zdravlja su (ако proste, da ih baš i nevešt učitelj, samo ako se interesuje, može predavati. U svoj zdravstvenoj nastavi sva snaga mora biti angažovana na mwnmapređivanju zdravlja a ne na uklanjanju bolesti. Mi moramo apelovati na spor&dah i naučiti da ga iskoristimo· u našoj zdravstvenoj nastavi.

Mi se ne smemo obmanjivati misleći đa je dovojino znanje o zdravlju, koje se daje Kkrož nastavu iz fHHiziologije, higijene i domaćih pouka. Ova nastava ne može da da rezultate koje mi, želimo. Nedostatak je ove u tome što ona nije vezana sa praktičnim životom. Ona uličče na svakodnevne navike deteta malo više, nego njegovo učenje matematike i botanike. Mora se upotrebiti drugi metod ako se želi postići uspeh.

Kad se jedna grupa đaka izmeri, nađe se da je izvestan broj dece mnogo ispod težine prema visini, ne napreduju pravilno u težini ili uopšte ne dobijaju u težini. Svu ovu decu treba odvojiti zajedno u jednu grupu za posebno, individualno studiranje, da bi se otkrio uzrok, ako je moguće, i oikloni. Pre svega, treba da se izvrši opšti lekarski pregled. da bi se konstatovalo tačno stanje zdravlja i uzrok nenapredovanju. Uzrok može biti: srčana bolest, rana tuberkuloza, razni defekti, koji sprečavaju pravilno razvijanje kao što su Žžljezde, polipi, pokvareni zubi, ili rđave navike kao što su dugo.sedenje noću i nedovoljno spavanje.

Pošto se formiraju razredi za popravljanje zdravlja, treba decn meriti nedeljno i često pregledati; mora se osigurati koope_ racija roditelja; deca da budu pod naročitom kontrolom dok se