Učitelj

Школе и школске прилике у свету 561

школа да се у њима држе часови религијске наставе, Учитељи су та питања проучили и на своме конгресу у Манчестеру показали су се непријатељсли према министровим предлозима и изразили су бојазан од инвазије клерикализма по школама Они су била против извођења религије по школама али то питање остало је у наслеђе конзервативном кабинету да га он реши. P. M. Cr.

Француска.

Рат и његове последиц: имале су силног утицаја и на француску школу, која је сад имала једну нарочиту мисију: да васпитањем утврди национално уједињење и да прошири и обнови економску и духовну хегемонију, која је идеал будућности цивилизованих народа. Али услед пада валутеи. економске исцрпљености морало се штедети на свима пољима јавног живота, те је и школа осетила у том погледу велике тешкоће, Та уштеда осетила се нарочито на учитељима, којих је после рата било много мање јер су и они изгинули на бојним пољима. Па и онај број што је остао, морао се је смањити и редуцирати и тако је та уштеда прво потрефила учитеља.

Стање француских школа можемо најбоље видети из званичног органа Јоштпа! ојнсте!.

У Француској на првом месту постоје тако зване машеринске школе или како би их ми назвали дечја забавишта. (ве материнске школе уређене су врло различито, али у главном преовлађују три система: Апортијев систем, Фребелов систем и систем Марије Монтесори. Апортијев систем преовла · ђује по приватним материнским школама, које су рукама калуђерица. Овај систем и нема неке педагошке важности. али јеон за калуђерице важан у толико што је Апорти био калуђер и што због тога тај систем треба одржати. Највише материнских школа основано је по Фребеловом систему, који је у Француској најраспрострањенији По томе систему настава се постиже Фребеловим поклонима, којих има седам и који се као наставно средство могу набавити у свакој књижари Рад је по овоме систему врло интересантан, али да би се он правилно изводио, учитељице морају да сврше нарочити курс пошто је њихов посао много деликатнији него посао учитељице основне школе,