Učitelj

10 У—чеи -рев- 5

па _______________

да је подстицање на рад другога највеће уживање и задовољство. То би требало и као гесло ставити на споменику његовом.

Успомени двадесето годишњице од одржаног првог општег конгреса српеких учитеља и прве југословенске учитељске конференције"

Поштоване госпође и господо!

Ових дана ислуниће се равно 20 година од како је сдржан овде у Београду први општи учитељски Конгрес свих српских учитеља и прве југословенске учитељске Конференције. Тај знаменити догађај наше Југословенско Учитељско Удружење хоће да прослави и Гл. Одбор нашега Удружења решио је да се приликом овога данашњег Конгреса посвети једна тачка дневног реда успомени те двадесето-годишњице.

Као једином члану из ондашње Управе Србијанског Учитељског Удружења, који је и данас у Управи проширеног, садашњег, Југословенског Учит. Удружења мени је пала у део та срећа и почаст да изнесем кратак историјат тих наших састанака и упознам наше млађе другове, који нису упамтили ове знамените догађаје са побудама које су ондашњу управу руководиле да изведу ову сјајну манифестацију учитељске духовне узајамности, учитељског родољубивог рада и правог схватања својих дужности, а старије другове, који су још живи, који памте ове догађаје, који су у њима сарађивали са нама заједно да подсетим на оно лепо доба када је све_ учитељство наше дисало једном душом, када су ови дани нашега славља били дани опште радости, дани наше славе и нашега ентузијазма који нас је крепиои разведравао вазда у тешком нашем раду и који нам је уливао снаге и наде на лепшу и срећнију будућност нашу.

i) Реферат Мих. М. Станојевића обл. школ. надзорника на Ш Учит. конгресу 9. августа ове године.