Učitelj

~

Јован Миодраговић 9

"радова је његова Народна педагогија у Срба, за коју је скупљао грађу више од 20 година.

Исто тако као новина у нас потекли су његови педагошки романи „Радиша“ и „Нова мајка“.

Поред огромног броја реферата и оцена о разним књижевним делима он је написао врло велики број чланака и расправа у разним педагошким часописима, од којих помињемо само: „Највећа мана у нашој настави“ (у „Наставнику“), „О ручном раду у Србији“ (у „Учит. Календару“), „Немачки језик у нашим средњим школама“ (у „Трг. Гласнику“), „Ре„лигијска настава у осн. школи“ (у „Нар. школи“), „Дете у развитку“ („Гласник за дечју психологију“), „Народно просвећивање у Србији у веку ослобођења“ (у „Годишњици“), „Растанак са школом“ (у „Учитељу“) „Душа наше средње школе“ (у „Наставнику“), „Продужне школе“ (у „Просв. Гласнику“), „Национално васпитање нашега народа“ (у „Тргов. Гласнику“, „Ширење писмености и народно просвећивање“ (у „Новом васпитачу“), „Морално васпитање“ (у „Учитељу“), „Физичко васпитање“ (у „Босни“), „О одгајивању порода“ (у „Нар. Новинама“), „О националном васпитању“ (у „Новом зваспитачу“), „о дисциплини“ (у „Учитељу“), „Напомене о предавању“ и „Једна особита врста школе“, „Педагошко искуство“, „О забавиштима“ и „Прва потреба учитељева“ (,СталNOCI OH IT. д.

На дечјој литератури радио је веома много. Познате су његове књижице за децу: „Босиљков струк“ !, 1, Ili a IV, na „Причања Србима и Српчићима о њиховом народу“, „Селена“, „Видосава“ и „Дечји анђео хранитељ“ ит. д.

Приликом прославе 25 годишњице прве учитељске школе у Србији спремио је и штампао споменицу у којој је изнео постанак и развитак ове наше културне установе са свима фазама у њеном развитку и статистичким подацима.

За време окупације Србије 1915. год. био је интерниран у Нежидер због познате књиге „Трагични дани Београда“ Занимљиво је било да је он и за време робовања у логору писао, водећи дневник, па је по повратку из ропства написао

књигу „Трагични дани Србије“.

Најглавнија карактеристика његовог живота и рада је било његово уверење да је рад највећа наслада у животу и

A