Učitelj

14 Учитељ

У овоме лериоду Учитељско Удружење у Србији, које је било у повољнијим приликама од осталих учит. друштава у покрајинама под туђинском управом — јер је било у слободној држави — учинило је за народну ствар великих услуга и „знатних акција.

Од почетка свога делања оно је прихватало радо сваку "братску руку учитеља како југословенских тако и словенских "народа уопште. И ако су се политичке прилике и препоне често пута истављале на пут тако да су се тешкоће чиниле не"савладљиве, није се малаксавало. Налазило се начина да се разне потпоре нашим друговима, који су страдали у разним покрајинама, под туђинском влашћу, доставе; да се путем пи"сама и личним саобраћајем дође у додир са многим друго. вима; да се упознаду прилике и јавност добије обавештења. Протуране су књиге, часописи, новине и брошуре у најуда-љеније крајеве нашега народа; пружала се утеха, охрабривали духови, разгревана срца и оживљавана нада на бољу будућност.

Кад би она мала кућица, која је раније лостојала у дворишту данашње школе Краља Петра код Саборне Цркве, према Калимегдану, а у којој су биле дуго времена смештене канцеларије Учит. Удружења, кад би велим она постојала и "сад, знала би причати О многим догађајима наше поносне прошлоста. У њој су паковани сандуци књига и листова који "су пребацивани преко граница у неослобођене крајеве; у њој су се састајали учитељи из свих крајева који су прогоњени или избегли под туђим пасошем, да се виде са својом браћом и огреју на сунцу слободе. У њој су се чинили састанци и договори за разне акције у погледу буђења националне свести. Ту су долазили чак и преобучене комитске војводе — учитељи.

Учитељско Удружење је мотрило будним оком на све националне и културне манифестације и учитељске скупштине, које су се држале у разним крајевима нашега народа и узимало учешћа у њима шаљући своје изасланике и по цену ве-ликог псжртвовања.

Оно је слало скромну помоћ у извесне српске крајеве, који би пострадали од поплаве, суше неродице; купило би добровољне прилоге за досељенике, за подизање школа и цркава и издавало књиге у корист пострадалих крајева да би подизало дух народни и пружало утехе подјармљеној браћи.