Učitelj

Успомени двадесето годишњици 15

1891. године наше Удружење је ступило у јачу везу и пријатељство са Савезом хрватских учитељских друштава и почело радити на једноме плану по коме би се преко учитељства могло утицати на поправку заоштрених одношаја и измирењу завађене једнокрвне браће Срба и Хрвата, после оних нечувених погрома и нападаја у Загребу на Србе од стране заслепљених маса подбаданих аустријским шпиунима и хушкачима. Тада је учињен споразум преко писама са пок. Мваном Филиповићем и Јовићем, који су тада били у врховима Удружења, о узајамној посети хрватских и српских учитеља и велики број наших другова посетио је хрватске крајеве и участвовао на учитељским скупштинама у Загребу одмах после наше Учитељске скупштине у Шапцу, на којој су хрватски учитељи били заступљени одличним изасланством својим.

Од тада смо и с браћом Словенцнма почели ступати у јаче везе. Прва прилика се указала приликом Прешернове прославе у Љубљани када су наши учитељи са Хрватским иступили као заједница и када се већ назирала заједничка југословенска учитељска акција.

Правда захтева да се у низу ређања ових факата у историјском развитку идеје о сазиву учитељских конгреса и то нагласи: да је идеју о сазиву једног општег учитељског конгреса први изнео пок. Димшшрије Пушпииковић 1893 године. Али се преко ње некако у оно време брзо прешло.

За ту идеју требало је да се створе прилике које ће ту идеју оживити и популарисати.

Путујући у разним екскурзијама по разним крајевима; или суделујући у манифестацијама приликом освећења застава певачких и других друштава; или посетом учитељских скупштина у неослобођеним крајевима наши чланови Удружења упознавали су се с многобројним тамошњим учитељима с којима су склапали пријатељске везе а и с другим виђенијим представницима и грађанима. Тада су имали прилике да се упознаду и са школским и учитељским приликама и просветним стањем у дотичним крајевима.

Ти састанци, одласци, доласци, измене мисли, измене часописа и дружинских издања, познанство пријатељство и узајамне везе биле су повод остварењу давно искрсне мисли о сазиву једног општег учитељског скупа или конгреса трво