Učitelj

16 ; У ИВ бране нега

сриског па после југословенског, у Пијемонту Српсшва у слободној престоници, Београду. |

Чекало се само згодан моменат и згодна прилика.

Г. Јова П. Јовановић као уредник „Просвете“ у Крагујевцу писао је чланак у Просвети о потреби и користи. сазива општих српских учитељских конгреса на који је свраћена пажња тадашњој управи Учит. Удружења. Али Управа Удружења — то је било 1903. год. — није могла тада узети инипијативу за сазив једнога општег српског учитељског конгреса, — управо није га могла извести, и акоје у начелу била за то — и ако је ствар била сазрела у учитељству нашем, као што је напред изложено, из чисто материјалних и техничких разлога. Управа је сматрала још и да не треба хитати с тим сазивом због несређених политичких прилика у Србији и да је потребно сачекати згодан моменат, какав погодан догађај из живота Учит. Удружења па поводом тога момента извести једну патриотску манифестацију.

_ Ствар се није скидала с дневнога реда и Управа је имала на уму непрестано сазивање конгреса па је (по моме захтеву) ставила на дневни реди дискусију на ХХГ учит. скупштини под насловом: Е

„О сазиву општих српских учитељских конгреса“ с тим да се умоли г. Јова П. Јовановић члан гл. одбора да реферује Скупштини о њему.

ХХГучит. скупштина саслушавши реферат г. Јовин донела је одлуку: „да се ова за нашу народност корисна мисао и осшвари“.

- Прилике нису допустиле да се ова одлука оствари идуће школске године приликом ХХП учит. скупштине него тек та, ХХН учит. скупштина, (држана 1905. г.) донесе одлуку: пошто се идуће 1906. год. навршује 25. година живота и рада Учитељског Удружења да се у августу 1906. године изврши свечано прослава двадесет пето годишнице Удружења и сазове први свесриски учитељски конгрес у Београду.

Међутим те исте (1905, год.) у октобру доноси чланак „Просвета“ о сазиву општих словенских конференција и опште словенских школских изложаба сваке године.

Тога ради је г. Јова упутио апел преко „Просвете“ свима уредништвима словенских учитељских листова с молбом да