Učitelj

64 Учитељ

власти на истој; о односу национализма према методу; о утицају нове педагошке филозофије на истој; о дејству педаг. психологије на истој; у овом последњем одељку говори ce: о тестовима за испитивање интелигенције, 0 класификовању и градирању ученика, о индивидуалним диференцијама; о индивидуалном наставном пољу; Риеђђо РЈап, Сатбђпдаре Р!ап Batavia Plan, Dalton Plan, Winnetka Plan; o ncMxomoruja cmeцијалних предмета; о дејству уџбеника на истој итд.

Ми ћемо објавити од времена на време у преводу чланке из ове красне књиге, а препоручујемо је најтоплије онима који разумевају енглески и интересују се за просветне и школске прилике и педагошке реформе у туђим земљама.

Д-р !. Искруљев.

Француских L' Ecole et la vie.

To је недељна ревија за васпитање и наставу, која излазе у Паризу под накладом књижаре Колен.

Ревија доноси педагошке чланке - дискусије учитељских састанака, — министарске наредбе, — па има рубрику и за забавни део, која је где испуњена са добрим фељтоном, или романом, као прошле године. Но најзначајније је у истој ревији, да донаша практичне предавања из свих предмета. Та пред вања израђена од најбољих наставника практичара, — рађена су по новим методама — без оних укочених формалних ступњева — већ на основу есенције самог предмета односно методичке јединице. Осећа се приближење „радној школи“. И из них се може констатовати, да у Француској није далеко доба, кад ће се основати „школа рада“.

Ревија је особито подесна за наставнике почетнике, који могу са овог извора црпети теоретско знање, те га самоу пракси опробати.

Лист третира питања и о савременој интелектуалној култури, — па донаша слике из практичног живота наставника.

Уопште један лист основан на здравој подлози, којему је сврха уздизати васпитање и давати нове правце искушане за савршавање школства у Француској. И. Р.