Učitelj

Краћи прикази 65

Revue pedagogique.

Kao mro je „L”' ćcole et la vie“ nemaromkuH лист више практичне вредности, то је „Педагошка ревија“ више теоретска оснивајући се на експерименталној педагогији и психологији. Расправе и дискусије су етичког—филозофског значаја. Третира питања духовног и хигијенског васпитања. Нарочито се бави суксивним расправљањем ортографије, која је питање постало актуелно у читавој Француској. Под рубриком „белешке“ изнаша краће мисли из античке наставе па етичке моменте из појединих дела славних људи. Изнаша и приказе и оцене појединих нових књига, које засецају у педагошку науку. Иста ревија иде правцем модерних педагошких смерова — и генетичке психологије. Лист је стари, угледан и много раширен, а изалази месечно у Паризу под накнадом књижаре Делаграв.

И. Р.

КРАЋИ ПРИКАЗИ

Песме и дечје игре за Ш, ТУ, У и МГ раз. више основне школе, приредио Драг. П. Илић, друго попуњено издање, Цена 15 дин.

Г. Драг. П. Илић, учит. штампао је друго издање својих песама и дечјих игара, које је много потпуније од пређашњег. Књижица је подељена у два дела: у првом делу су песме, а у другом дечје игре. Песама има и српских, хрватских и словеначких, што је врло потребно било те да се наша деца упознају са мелодијама из сва три дела нашег народа. Стога ова књижица песама требало би да се шири по школама међу децом у целој држави а песмом се најбоље национална осећања и јединство народно развија. Песме су стављене у ноте у једноме, два и три гласа. Много их има и по народним мелодијама. Заступљена су већина наших признатих музичара са њиховим композицијама за децу. Неке су песме, да би књига била занимљивија, и илустроване. У другом делу књиге су познате игре за децу, лепо описане, а оне које се изводе с певањем и нотама снабдевене. Добро би било да су игре

Учитељ 5