Učitelj

/ E ;

66 Унитељ

и илустроване јер и ако је опис игре доста добро изведен ипак лакше деца, игру, коју желе да изводе, могу схватити кад виде и слику ситуације. Цена је књизи 15 дин. Препоручујемо је. Мих. М. Ст.

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ

Ново издање Физике од Фус- Хензолда.

Ова одлична Физика за школу и самоуке штампа се у Државној Штампарији у Сарајеву, и биће готова пре почетка идуће школске године. Прво издање овог чувеног и ванредно популарног уџбеника изишло је још 1908. г. у Сарајеву, по седмом немачком издању, у преводу Ивана Крчмара и Стеве Марковића. То је издање већ потпуно распачано, па је по антикваријатима велика потражња за ретким примерцима, који онамо који пут залутају. По жељи и на предлог многих наставника и ради очевидне потребе приредили су: директор Женске Учитељске Школе у Сарајеву, Стево Марковић и првфесор П. Гимназије у Сарајеву, Др. Јосип Голдберг, потпуно прерађено, по 16 њемачком издању поправљено, за пуних 6 штампаних табака проширено издање. Књига у садањем облику има 407, од тога 47 нових слика, а проткана је и расветљена ђачким вежбама, па стоји потпуно на висини данашњег стања науке.

Ова је књига уведена у Немачкој у учитељским и стручним школама, као уџбеник, а употребљава се и у осталим средњим школама, те је само у посљедних десет година изишла у девет издања.

Ради поближег приказа овог одличног дела навешћемо само неке између многобројних оцена стручњака и стручне штампе: Др. Карл Милер врло се ласкаво изражава о тој књизи, па у часопису: „Пје Маћш“ вели међу осталим: ...Весеље је по овој књизи учити физику... Ванредном јасноћом и по добро смишљеној основи лаћају се писци посла... Поред све знанствене стране, којом је прожета књига, одликује се