Učitelj

4 o |; | | | | | |

Књижевни преглед 935

не

Варошице у Јасеници, постанак насеља и порекло становника у Смедеревском Подунављу. Он је одлично превео и познато капитално дело пок. Јована Цвијића Балканско Полуострва и Јужнословенске земље са француског језика и као члан саветодавног одбора у Етнограф. музеју и кустос његов радио је доста на уређењу музеја.

(Обе ове свеске Гласника Музеја садрже врло занимљиву и разноврсну садржину, испуњену радовима наших најбољих етнолога и фолклориста Др. Тихомира Ђорђевића, Др. С. Тројановића, Др. Ника Жупанчића, Др. Ердељановића, Е. Цветића, Н. Зеге и др. и ове књиге могу јако интересовати учитеље.

Испитивање народног живота, народних особина, обичаја, прикупљање грађе и података историјских, антропографских и етнографских занимало је, пређе више но данас, наше школ. раднике, учитеље који су дали врло лепих прилога етнографској науци и чији су радови штампани у Erнографском Зборнику Академије Наука, као што су радови пок. С. Грбића, Ст. Мијатовића, Ж. Бушетића, Влад. Николића, Ј. Павловића и др. и који чине част нашем сталежу. Наши млађи другови требали би да следе у овом правцу својим старијим друговима и да се заинтересују више за народ и његов живот у садашњости и прошлости. Они могу врло много припомоћи изучавању. народног живота и прибирању грађе а сад им је мало утрвенији пут за то јер имају пред собом радове ове врсте а и разрађена упутства како се то ради.

Мих. Стан.

Историја српске православне цркве за школску и васпитну употребу, написао проф. Андра Гавриловић, Београд. Издавачка књижара Геце Кона. 1927. Цена 25. дин.

Општа Црквена Историја за школску и васпитну потребу, написао Андра Гавриловић. Издање књижаре Геце Кона. 1928. Цена 15. дин. i

Добили смо на приказ књиге којима је наслов горе исписан, а које је написао наш пријатељ и сарадник овога листа проф. Андра Гавриловић.

Историја Српске Цркве као што и сам писац вели у