Učitelj

Хроника 317

3. Онима учитељима и учитељицама, који до 30. новембра 1929. не поступе по овој одлуци, Просветно Оделење обуставиће издавања принадлежности за децембар и даље, а одмах хитно известити Министарство ради примене члана 19. Закона о чиновницима.

Закон о пензијама. — На предлог Председника Министарског Савета, Њ. В. Краљ потписао је закон о стицању права на личну пензију државних службеника грађанског реда и службеника државних саобраћајних установа, као и о отпусници таквих службеника и дневничара.

Тај закон гласи: -

Члан 1. Чиновници и остали државни службеници граБанског реда као и службеници државних саобраћајних установа задобијају право на личну пензију кад наврше десет година ефективно проведених у државној служби или у служби државнних саобраћајних установа. У исто време не рачуна се време-које је службеник провео на радуу служби државе или државних саобраћајних установа као контрактуални чиновник или дневничар. За таквих, ефективно у активној државној служби или у служби државних саобраћајних установа проведених десет година, службенику припада на име личне пензије 50 од сто пензијског основа. За остало време које се чиновницима и осталим државним службеницима грађанског реда признаје за пензију, припада им за сваку даљу годину по 2 од сто тако да за 35 година, које им се признају, добијају потпун пензијски основ као пензију. Службеницима државних саобраћајних установа, поменутим у чл. 125 закона о државном саобраћајном особљу припада за сваку даљу годину 2.5 од сто тако да за 30 година добијају потпуни 'пензијски основ за пензију; а оним поменутим у члану 126. истог закона припада, за сваку даљу годину коју проведу у служби поменутој у члану 26. истог закона 3.333 од сто тако да за 25 година проведених у тој служби добијају потпуни пензијски основ за пензију.

Започета друга половина године рачуна се као потпуна година. -

Члан 2. У случају отпуштања из државне службе, односно из службе државних саобраћајних установа, они држ.