Učitelj

318 у а итејљ

службеници грађанског реда и службеници државних саобраћајних установа који имају најмање једну ефективну годину проведену у непрекидној активној државној служби или у служби државних саобраћајних установа, добијају на. име отпустнине своје једномесечне целокупне принадлежно- | сти (редовне и додатке на скупоћу), а они који имају више од тога, али још нису задобили право на личну пензију, добијају, на име отпустнине, за сваке даље две године у непрекидној активној државној служби или у служби држав: них саобраћајних установа ефективно проведене, по једне целокупне месечне принадлежности с тим да се започети пети двогодишњи период има сматрати као да је завршен. · Целокупна сума отпустнине ни у ком случају не може бити "већа од шестомесечних принадлежности.

У случајевима предвиђеним у претходном ставу, у време државне службе, односно службе државних cao0paћајних установа, рачуна се и време које је службеник, непосредно пре него што је ступио у државну службу или у службу државних саобраћајних установа, провео на раду у

_ служби државе или државних саобраћајних установа као контрактуални чиновник или дневничар.

Члан 3. Контрактуални чиновници и дневничари који | су на раду у служби државе или државних саобраћајних установа провели непрекидно најмање једну ефективну годину, добијају на име отпустнине своје једномесечне целокупне принадлежности; они који су тако провели најмање. пет година добијају на име отпустнине своје двомесечне, а они који су провели више од пет година, своје тромесечне принадлежности, у колико у погледу контрактуалних чиновника није уговором што друго уговорено. У ово време рачуна се и време проведено непосредно пре тога у државној служби или у служби државних саобраћајних установа.

Пензионери и пензионери државних саобраћајних уста- |

нова, који се отпусте са рада у служби државе или државних _

саобраћајних установа, као контрактуални чиновници Или. дневничари, немају право на отпустнину.

Члан 4. Отпустнина се плаћа у месечним сумама, равним једномесечним принадлежностима, почевши од онога