Učitelj

Хроника 319

месеца који први долази после месеца у коме је отпуштање извршено, редом сваког месеца док се не исплати.

У случају да које такво лице умре, пре него што је плаћање отпустнине довршено, исплата ће се вршити лицима којима по закону припада право на породичну пензију.

Члан 5. На отпустнину немају право они службеници, који се отпуштају по казни. |

Члан 6. Овај закон ступа у живот кад се обнародује у Службеним Новинама. Истога дана, одредба члана првог добија обавезну снагу, од кога дана престају да важе како одредбе члана 336. Финансијског Закона за буџетску 1928-9 годину, тако и одредбе закона о чиновницима,и осталим службеницима грађанског реда и закона о државном саобраћајном особљу, које се тој одредби противе.

Одредбе члана другог, трећег, четвртог и петог имају обавезну снагу од 6. јануара 1929. године.

Спољашња форма акта. — Расписом ОНБр. 99.703 од 1928. год. Министарство Просвете поново наглашава каква мора бити спољашња форма акта, која се достављају Министарству. Молилац мора, с леве стране при врху акта изнети укратко шта моли. На актима има се ставити одмах испод жига надлештва такође укратко изнета садржина предмета, тако да се јасно види шта се предметом хоће. Потписник молбе или жалбе треба да стави при потпису и почетно слово очевог имена. Друкчија се акта неће узимати у поступак. :

+ Profi. Dr. W. Rein.

(1846—1929). < ~

Прошлог месеца умро је велики учитељ учитеља и професор педагошке науке Др. В. Рајн. По утицају који је вршио некада, па га још увек врши, проф. Рајн је свакако један од најзнаменитијих педагога свога века. Овај утицај није био локалан већ простран и широк као ретко који други. Ниједна катедра педагогије у свету никада није окупила око себе тако много и тако разноврсне слушалачке публике као Рајнова катедра на универзитету у Јени. Почетком деведесетих година тамо је било слушалаца не само