Učitelj

НД

о ИРА дива

954 Учитељ

изабрали исти предмет, на пр. Тајна вечера од више сликара. Друго, поређење се може распрострети на више уметности у којима се исто градиво обрађује, на пр. мајчину љубав може обрадити и песник и композитор и сликар и скулптор. Трећа врста поређења изводи се у циљу да се извесни оштро нацртани уметнички облик развије и позна. Четврта и последња врста поређења може се применити тек на зрелијем ступњу: то је ређање један поред другог светлог и тамног, топлог и хладног, природног и слатког, целисходног и нецелисходног. Овакво је поређење у исто време и критика коју сами ученици стварају од истина које су сами пронашли и осетили.

Све што се посматра на пољу уметности треба и да се памти, нарочито у старијим разредима, ако не и у појединостима, а оно да се бар у општим цртама може поновити причањем. 4 Средства

Уметничка се дела ученицима могу показивати на разне начине:

1 Мзводити их пред оригинале. То је најбољи начин и достојан тежње. Све што има у оригиналу треба потражити у завичају и посматрати. Овде долази као прво сама школска. зграда у колико је она архитектонски уметничко дело. Дете не сме пролазити поред лепих зграда не мислећи ништа; ту оно треба да добије осећај за лепоту облика и простора. Нарочито је добро ако се на школској згради налази у рељефу градиво које су деца слушала у бајкама, причама, религији. Сем школе ту долазе у питање и све друге архитектонски важне зграде из завичаја. Затим: бунари, чесме, споменици, ограде и др.

2 Показивати им репродукције:

а) Зидне се слике наместе у разреду и ходнику. Добре су репродукције за школу врло практичне. Где је могућно. изабрати слике у бојама, затим добре дуборезе, дрворезе, литографије и на послетку фотографије. При описивању, слика стоји пред разредом на ногарима за показивање и то тако, да је добро осветљена и да је могу сви ученици видети.