Učitelj

Уметничко васпитање 955.

6) Предмети од гипса.

в) Слике помоћу диапозитива, помоћу којих се ове тако: показују, да их сва деца виде једновремено и јасно. Овим. апаратом могу се износити и по две слике, једна поред друге, ради поређења.

г) Појединачно посматрање: свако дете добије у руке по један примерак исте слике или дрвореза, бакрореза и фотографије. Појединачно посматрање је згодно нарочито с тога, што се онда свако дете мирно удуби у уметничко дело.

5 Развитак покрета

Још стари народи обраћали су пажњу на уметност. Стари Грци на пример, више су полагали на уметност него на религију. Платон је мислио, да се душа уздиже к добру само помоћу лепоте. Лепо и добро две су речи којеу старом грчком језику никад нису раздвајане и за које је био један исти израз: калокагатијас. Али опште уметничко поднављање модерног живота потекло је из Енглеске. У Немачкој је тежња почела последње десетине 19 столећа и није произишла из школе. Неки марксиста издао је 1890 безимено објављену књигу „Рембранд као васпитач“. Била је то књига погледа на свет. Из материјализма и интелектуализма, из уметничке и моралне невоље тога доба био је то позив тежње за. идеализмом, за уметношћу, поштењем, истином и лепотом, за естетичком културом, али која се као и код Рускина оснивала на моралности. Највишу везу са педагошким идејама. показали су педагози хербартовци. Рајн и његова школа захтевали су посматрање уметничких дела не само ради естетичких осећања у опште, већ су хтели практично уметничко: васпитање у данашњем смислу. Око Конрада Лангеа и нарочито око Алфреда Лихтварка, који су захтевали уметничко. васпитање исто тако из социјалних и националноекономских као и чисто естетичких разлога, прикупило се хамбуршко учитељство са Гецеом и Волгастом као најистакнутијим заступницима. Они су основали „Хамбуршко учитељско друштво за неговање уметничког образовања“, са секцијама за разне гране ове области. Имали су орган: „Сејач“ и од. 1910 „Часопис за напредак омладине“. Нарочито је пажња обраћана дечјој лектири. Они припадају онима, који се од.