Učitelj

256 У шитељ

нових тежњи надају допуни за ишчезлом религијом у староцрквеном смислу. Из уметничких кругова приређено је марта 1901 у Берлину издање „Уметност у дечјем животу“. Наро"чити значај за истицање покрета имађаху три дана уметничког васпитања: 1901 у Дрезди за уметност слепих, 1905 у Вајмару за говор и песништво, 1905 у . Хамбургу за музикуи гимнастику.

Покрет је мало по мало обухватио све земље Северне Европе. Нарочито је живо прихваћен у Белгији, где су још раније постојале уметничке школе назване Лукине школе, које је основало братство хришћанских школа. Из Европе „се покрет пресадио и у Америку.

Извори:

1) „Оле умећнозјеп Зибтипсеп шп радарогтсћеп Геђеп дег "чСесгептат.“ Ап! Негрећ. 2) „Еп ћгипо 1п Ффе РЛесе дег БИдепдеп КипзЕ“ У. Кет, "Тћеопе ипд Ргах. 3) „Џршисеп Чђег Вебасћипо уоп Кипзћуегкеп“. Ашед Ласћбуатк. Вуј. Петковић

Лаж код деце и њено сузбијање"

Мржња према лажи треба да се улије детету, али не ре"чима, јер за њега лаж није увек погрешкаи њему је често "тешко, да одвоји лаж од истине.

Дете није, дакле, увек у стању, да увиди и сазна своју погрешку, чак ни онда, кад је исту учинило сасвим смишљено.

Кад дете лаже подлеже многим разлозима, које васпи"тачи морају, пре свега, пронаћи. Оно лаже: из страха, да га не грде и не бију, из преувеличане моћи уображења, из притворства, из частољубља, из лености и због врло живе фантазије. Најзад, мора се признати и то, да дете врло често лажеи

ту Мислимо да ће чланак г. Поповића бити подесан да побуди наставснике на сазивање родитељских већа и да наставницима да материјала за расправљање и поуке на овим већима, јер је од значаја за једно васпитно питање у чијем решавању домаће васпитање мора да игра важну улогу.

|