Učitelj

262 Учитељ

= признали су, да лажу и нашли да је лаж ружна, али потребна ствар. Доба те деце варирало је између шесте и четрнаесте године. Крајњи закључци овога испитивачког рада забележени су и ми их овде у изводу износимо.

Пре пете године још не постоји свесна лаж и: лаж тих малишана је само ћеретање и наивно фантазирање. Често је таква лаж од тако јаког утицаја на дете, да и оно само верује у истинитост те своје приче. Многа деца, која су стално поред својих родитеља, лажу да им се догодило ово или оно, а родитељи знају да то није могуће, јер су стално били поред њих. То родитеље не треба ни мало да плаши, јер жива фантазија спада у нормалне душевне појаве код човека.

Почев од пет година дете почиње свесно да лаже. Већина лажи деце шест до десет година дешавају се само зато, што тиме хоће да имитирају старије. Деца која се много налазе у друштву одраслих науче се пре времена лагању и то се код многих претварало у гадну страст. Код трговачке деце на пример, лаж је неопходна ствар, јер слушајући родитеље како често хвале рђаву робу, да би направили посао, и они се привикну на лаж и то постаје код њих сасвим нормална појава. Један пример: мајка милује своје мезимче и када се ово направи да је заспало, мајка, премда је време да дете иде у школу, овако говори своме љубимцу: „Мило моје, сада си већ задоцнило у школу, мама ће написати извину, и ништа ти учитељ неће учинити,“ Дете се на тај начин привикава на лаж и види, да се помоћу лажи може удобније живети.

Већина лажи код деце од шест до десет година произилази из неопходне потребе. Дете се строго кажњава, јер је враћајући се кући из школе задоцнило. Мдућег пута ће дете морати прибећи лажи, да би избегло строгу казну. Учитељ је продужио час, задао им неке посебне задатке, трамвај је закаснио или је пут био клизав. Поред тога дете лаже и онда, кад га неки слаткиш мами и хтело би пошто пото да га набави. Једна девојчица је сама признала следећи случај:

„Ја сам била узела парче шећера, али то је мајка приметила и тада сам добила батина. Када сам покушала да лажем, мајка ме је поново истукла. Други пут сам била вештија и када је мајка питала, да ли сам опет дирала шећер, ја сам наравно