Učitelj

ву

Лаж код деце и њено сузбијање 263

лагала. Деца често лажу и због тога, да би прикрила тајну неког свога друга или да приштеде немиле последице неког не сташлука.

Од осме године почиње такозвана „школска лаж“, која се дотле никада није појављивала. То је лаж по потреби, и коју свако дете скоро схвати као нешто дозвољено. Дете сматра да може и сме лагати, да би олакшало свој положај у школи и избегло многе строге казне. Тек после десет година долази на ред права лаж, која већ носи обележје обмане. У ту категорију спадају лажи, које се сервирају у намери, да се искористе извесне ствари на штету других ученика у школи. Ова обмана већ помало показује којим правцем се развио детињи карактер.

У доба пубертета и код мушкараца и код девојчица показује се тенденција за лагањем све више. Фантазија је при томе потпомогнута јаким импулсом. Одраслија деца хоће иу лажи да подражавају одрасле, јер тиме хоће да им се приближе. Све то што смо до сада изнели, односи се наравно на сасвим нормалну децу. Душевно не сасвим нормално дете, много чешће пада у искушење да лаже. Такво дете лаже већ и стога, што се осећа мање заштићеним од остале деце, и што се на њега не обраћа онолика пажња, која би се на њега требала обраћати.

Каква средства нам стоје на расположењу, да потискујемо и спречавамо дечју лаж»

У главном треба уважити ове савете:

Пре свега не треба деци пружити рђав пример и не треба их упознавати са потребом лажи, пред њима треба бити до крајности искрен, како би и она постала искрена.

Са децом треба поступати са поверењем, па ће и они осећати велико поверење према учитељу и родитељима. Тиме ће се деци приштедети мука, да у случају потребе и неопходне нужности прибегавају лажима. Не треба примењивати, без нарочите потребе, ни строге казне, а најмање треба децу батинама васпитавати. Дете понајчешће лаже из страха од казне па чаки онда, кад тај његов страх није оправдан. Треба имати нарочито обзира према лажима деце, које произилазе као плод маште, као резултат оног песничког, што се у сваком човеку крије.

Где се међутим наиђе на случај јасне и злонамерне обмане и преваре путем лажи, ту треба већ најозбиљније поступити.