Učitelj

264. Учитељ

Лора се опрезно радити. Зло ваља сећи у корену. Поред осталога мора се у тежим случајевима применити и казна.

При употреби казни за све ђачке погрешке као и за навику лагања, наставник мора бити опрезан и штедљив, јер су казне за морални живот дечји то исто што и лекови за здравље. Док помажу мање и блажије казне, не треба употребљавати веће и строжије. А при изрицању казне наставник не сме бити пристрасан и раздражен, исто тако ни равнодушан; он мора бити тако расположен, да ученици на њему виде како се искрено радује свему ономе, што је код њих добро; а како га невесели и жалости оно, што не ваља и што их ружи. Казне треба удешавати тако, да се оне јављају као природна последица учињеног рђавог дела, како би и сами ученици увидели оправданост њихеву. |

Јован М. Поповић

Нешто начелно о питању формалних ј ступњева

Једно објашњење са „старом“ и „новом“ педагогијом') Од М. Рајхарта

Свађа око формалних ступњева неће да умукне, откако је такозвана нова педагогија започела да јуриша против такозване старе педагогије. Ако објективно погледамо на то, како утиче ова свађа на нашу наставу, опазићемо уз несумњиво унапређење толико исто несумњиву штету од ње. Настава је у добитку у погледу духовне живости, снаге потстрека, у погледу душевнога богатства и живота обиља; а у губитку је с обзиром на оштро вођење, сигурног идења к циљу и строге дисциплине мисли. Још увек стоје оба мишљења у оштрој супротности једно према другом. Ретко се наилази на искрену вољу за споразумом, која би се потрудила да удари мост између једног и другог. Али и ако она заиста једном хоће да ступи на бојиште делујући помирљиво, глас њен, који опомиње, губи се у буци завађених странака, а да га оне и не чују.

!] Доносимо овај чланак о питању формалних ступњева, објављен у часопису Рје Решвсће Зећије, органу немачког Учитељског улружења.

Ур.