Učitelj

Домаћа књижевност | · 301

неко може желети нешто друго кад проба слатко млеко и мед, домаћи хлеб, јаја и укусне ствари из воћњака и врта.

Општи изглед школе је сунчано купалиште. Оно има изванредан изглед зграде озидане од цигаља са лицем од стакла, али је у ствари сунчани порфир. Овде деца долазе преко целе године на сунчано купање јер: „Од свих цветова човечјем цв ту највише треба сунце“.

У ову школу скромне лепоте и удобности долазе деца, која нити имају куће нити родитеља; она која су слабог здравља и остала која због специјалних околности немају среће да осете нормално, срећно детињство. Има удобности за око четрдесеторо деце и циљ је оних који управљају школом да их припреме за какав користан посао. Овај се одређује, где год је могућно, према интересу и способности детета.

Бракенхил постоји захваљујући г-ђи Харвеј, која је из превелике љубави према деци купила све данашње земљиште са свима зградама и поклонила сву опрему. Она је почасни управитељ. Постоји управни одбор под претседништвом. Беотрисе Енсор (Гл. уредник Тће Меу Ега). Родитељи или стараоци деце плаћају школарину према својим могућностима и они стварно покривају издатке око дечјег издржавања; за неку децу не плаћа се ништа.

До оваквог степена било је могућно развити ову школу једино прикупљањем прилога и поклона од добрих људи.

Драг. А. М.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) Домаћа књижевност

Методика рачунске обуке. — Теорија и пракса у основним, грађанским и нижим средњим школама. Написао Салих Јубунчић — Загреб 1929.

Књига је подељена у четири дела. У првом. делу „Важност и циљ рачунске обуке“ г. Љубунчић се труди да своје гледиште претстави као принципијелно друкчије од схватања хербартовске школе. Мислимо да у томе није успео. Јер, не само да није принципијелна разлика, него уопште не видимо разлику у схватању рачунске наставе с хербартовског гледишта и гледишта г. Љубунчића. Поред фармалне и практичне важности г. Љубунчић на прво место истиче васпитну важност рачунске наставе. Зар то није најчистији