Učitelj

Основна настава у Чехословачкој 377

сто постаје обавезан предмет. Као необавезни предмети „могу се узети: страни језици, стенографија, дактилографија. и музика.

За годишње курсеве, придодате горњим школама, прописани су исти предмети без религије, калиграфије и певања, али је обавезан један живи језик. и то немачки по. чешким а чешки по немачким школама. Необавезни су предмети: француски или који други живи језик, стенографија, дактилографија и певање за девојчице.

Да би школа одговорила на најбољи начин индивидуалним потребама дечјег васпитања, период похађања школе подељен је на три ступња: на нижем ступњу (1—83 школска година) цела је. пажња, сконцентрисана на неговање и развијање чула. Тежња је да се образује и дечје расуђивање нарочито играма и ручним радовима. На средњем ступњу (4—5 шк. година) искоришћава се појачани дечји интерес за природном и социјалном околином. А на вишем ступњу (6—8 школ. год.) даје се највећи духовни развитак и уче- | ници се упућују најапстрактнијим вредностима културе.

Пошто рад у школи доноси своје плодове, то и задатак. учитељев на свима ступњевима мора да буде тежња, да се развије интерес и личност ученикова. На тај се начин буди дух дечје иницијативе, која је најглавнији услов за успешну васпитну акцију у активној школи. А активна школа данас је циљ свих савремених педагога Чехословачке, што најбоље сведочи онај огроман број педагошких и дидактичких часописа. | )

Концентрација школског рада изводи се правилно, да би се њоме постигло јединство дечјег духа. А пошто дете напредујући не постаје пасивно биће без иницијативе и духа „независности, посвећује се нарочита пажња и његовим сен. тименталним. карактеристикама и манифестацијама његове воље. Мнемоничка настава има места и у новој школи, али се употребљава само за појмове којих се треба дуже сећати у животу. Нагомилавање појмова У дечјем памћењу апсолутно се забрањује.

· Што се тиче колективне наставе, ту се води рачуна о: дечјем здрављу и највећем поштовању индивидуалности. Напослетку се тежи, да се пробуди радост од природе и уметничких радова. А пошто је природна база сваког појма Дечја кућа и дечја природа и социјална околина, школски програм тежи, да прошири круг дечјег интересовања од куће на породицу, од породице на општину и од ове на друштво, народност, државу, док се не доспе до хуманости и појма. човека у свету. |

Радиша М. Стефановић