Učitelj

16 Учитељ

ОРО 1 0 8 6

а И НА А АЕН ПИ

Стање школске реформе у Немачкој и северним државама

На светској конференцији за реформу васпитања, која је одржана у Хелзингеру, разумљиво је, да је најјаче интересовање било за северне државе и за нас ће бити веома поучно да бацимо један поглед на школску политику северних народа.

Највећи напредак показала је Летонска. Овде је спроведена јединствена школа за сву децу до 14 година без споредног испита. За националне мањине постоји културна аутономија и Летонска је једина држава, која своје мањинске школе издржава на рачун државе. Радни школски метод је уопште уведен а исто тако и принцип коедукације, Тј. 34једничке наставе оба пола.

У Холандији постоји за сву децу заједничка основна школа (Отипдвећише) до 11 године, која је пак раздељена према конфесијама. Конфесионалне тешкоће играју у Холандији сличну улогу каси у Немачкој. Што се тиче наставног метода, овде је додуше исто тако конструкција у већини школа, али готово скроз стари наставни метод са наставним радом.

У погледу школске политике највише је заостала Финска, која уопште има само једну школу по новом обрасцу; огледну школу У Хелзингфорсу. Иначе постоје народне пиколе и гимназије по старом начину. Ипак влада у учитељству и ових старих школа живо интересовање за нову пе дагогику; око 75 учитеља и учитељица из свих делова Фин- , ске дошло је на конференцију У Хелзингер.

Од прилике у средини између Летонске и Финске стоје ствари у Шведској и Норвешкој. М овде постоји принципијелно јединствена школа, допуштена је свој деци слобода у наставним средствима, радни школски метод је уведен у неким школама.

Док је Шведска земља система и метода, дотле је Данска, како је то рекао копенхашки претседник општине, су“ протност томе у добру као у злу. Она је несумњиво колевка покрета народних високих школа, чији оснивачи су биле велики педагог и песник Грунтвиг (1783—1872) и његов уче“ ник Кристен Колд (1816—1870). Она има веома значајан школски систем; не познаје никакву школску принудност, већ само школску дужност. Деца могу код куће или ма где приватно да уче. јавним народним школама руководе У основним линијама државног закона · општине, од којих свака израђује сама наставни план за своје школе. Постоји