Učitelj

380 : Учитељ

Школски утисци из Белгије

По жељи уважене наше претседнице, данас имам ту пријатну дужност, да вас упознам са утисцима свога пута у Белгију која је била главни циљ овогодишњег мога путовања. Благодарећи нашој надзорници г-ђи Рт. Јовичић, ја сам данас у могућности да вас упознам са стварима које нас све као школске раднике интересују. Госпођа ме је препоручила ректору Шварцбуршке школе у Франкфурту на Мајни, господину Сгире-у, у чијој сам школи пријатно провела један дан; а затим створила могућност да се упознам и са инспектором · основне школе у Брислу господином 5Ташуеп-ом, који ми је омогућио посећивање једног учитељског курса. Ја и овога пута захваљујем госпођи надзорници. =.

И ако сам са својим спремањем за пут журила, у Франк_ фурт сам стигла 11 јула по подне, задржавши се 8, 9 и 10 јула у Минхену. Само што сам ствари сместила у стан где сам одсела, одмах сам се упутила шварцбуршкој школи више насу· мице, јер нисам била сигурна да ћу затећи још рад у школи.

А желела сам силно, јер нам је г-ђа Јовичић по свом повратку из Немачке, а као професор методике, у Вежбаоници врло често причала о раду наставника у школи. "Било је око 5 часова по подне, када сам се нашла пред шиварцбуршком школом. Журно прелазим двориште, јер школска зграда није са улице — и мислим ради ли школа или не — и да ли је сва ова моја журба узалуд. Улазим у саму | зграду. Ходници празни — и ништа не одаје: ради ли школа или је већ и код њих ферије.

Ја се још увек надам. Прошла сам кроз цело приземље, ни на ког да наиђем и потражим обавештење. Попех се и на први спрат, опет никога. Сиђем опет у приземље и сусрећем три господина. Један од господе био је ректор г. Огире. Кад је чуо да долазим по препоруци г-ђе Јовичић, био је необично љубазан. Ушли смо сви у његову канцеларију, где ме он замоли да га само неколико минута извиним. Она друга господа, била су новинари „Франкфуртер Цајтунга“, дошли да прикупе податке за један допис о школском раду у овој години и вршили снимке разних радова и ђачких и наставничких — за свој лист. Кад је са њима био готов, Гг. Стире је био љубазан да ми се стави на расположење. Одмах сам му изразила жељу, да ако је могућно проведем у његовој школи бар неколико часова. Рекао ми је: сутра су још деца у школи, па се распуштају за ферије. Ту одлучисмо да сутра

1) Реферат који је г-ца Радосављевићева поднела Друштву београд“ ских учитељица. | Ур: