Učitelj

Страна књижевност 3983:

Б) Страна књижевност

Рг. Мапе Месазоуа-Ропђоуа: боји ргозрбећ а госта те ротету атеје. Ртаћа. РиђИКасе Зостапшћо изтауц.

У Прагу постоји већ десет година Висока школа социјалног старања. Резултати ове школе и за овако кратко време њеног трајања су одлични. Она је избацила већ неколико генерација својих слушалаца, који се своме народу богато одужују својим корисним и организованим социалним радом. Тај рад је колико широк у великим слојевима народа, толико и дубок по своме организаторском и методолошком плану и карактеру. Отуда и цела Чехословачка има реноме једне земље првенствено социалног старања и социалне реформе.

Студенти Високе школе социалног старања не само да добијају темељна знања из социалних наука, него се методолошким радом припремају за практичне социалне раднике. Они се од својих професора упућују на практичан социалан рад. И резултат једног таквог рада др. Марије Нечасове и“ студента ове школе јесте књига: Школски успех и социалне околности детета.

Резултати, који су изложени у овој књизи, имају општи педагошки значај. Они још једном више потврђују чињеницу, да успех ђака не зависи само од наслеђа, односно биолошких фактора, већ и од средине, дакле социолошких чињеница. Социална средина може унутрашње силе и способности детета силно потпомоћи и развити, као што их може сузбити и угушити.

Посматрања, која су извршена од ауторке и студената, односе се на три основна социолошка чинитеља за развитак детета: на простор породничног живота (станбене околности), на економско стање родитеља и на старање родитеља о деци.

Место, где су ова испитивања вршена, јесте Кошире, једно радничко предграђе Прага, које броји 15.000 становника. Испитивања су се односила на [ји разред основне и 1 разред. грађанске школе. Број ђака, који је био обухваћен овим испитивањима, износио је 785.

Ми ћемо се овде дотаћи само крајњих реиата. до којих се дошло приликом испитивања, испуштајући из вида многобројне и интересантне чињенице и факта, који се односе на живот посматраних ђака.

У погледу станбених околности и школског успеха ђака ствар стоји овако: од деце, која станују у вилама и добрим _ породичним становима уопште 91% их је имало врло добар успех, а само 9% слаб. Међутим сва деца, која су становала у бедним становима имала су слаб успех. Притом не треба заборавити на факт, да станбене околности не утичу само на. успех ђака, већ и на здравствену и моралну страну његову.