Učitelj

430 Учитељ

3 Научи се да себи ускраћујеш, и своје прохтеве савлађујеш. Одрицање је мудрост рат ехеЏепсе, тако предигују мудраци свих времена до Канта и Гетеа. Похота је Данаидино буре, које се никад не може напунити, на против, попустљиво задовољење чулних нагона свршава се увек појачаним захтевом. И за то је паметно ограничити похотљивост, јер похотљивост и незадовољење расту у истој прогресији. Још од ране младости треба отпочети, јер се ускоро има да рачуна са јако укорењеним навикама. Просто, умерено, уредно задовољавање природних потреба пут је и начин, да се прохтеви умере и регулишу, попустљивошћу и прекомерношћу биће појачана ћудљива и необуздана похотљивост човекове насладе. Васпитање има два пута: пут дисциплине или еманципације од чулности, пут који води господарењу својим ја, или онај други, који води мекуштву и предавању чулним насладама и деградирању човека испод животиње.

Заслужује ли данашње васпитање у овом погледу признање» Сумњамо. Кад га упоредимо са својим успоменама из детињства, видимо, да су му карактеристичне особине, код свих друштвених класа, лажна нежност и болећива попустљивост. Наравно, ако је живот одраслих проткан насладама и уживањима, како би се могло себи скочити у уста, па то деци забрањивати2 Нека се помисли само на невероватно појачану жудњу за физичким задовољствима, коју рађа великоварошки живот. Потпуно неприметно биће и омладина сама по себи увучена у овај вртлог. М место да виђамо децу на дечјим игралиштима у пољу, као што се то вековима практиковало по селима, виђамо савремену великоварошку децу по дечјим баловима, забавама, позориштима, по изложбама и купатилима, кафешантанима и пивницама, и ускоро ће се породити и жеља за народне скупове.

Или нека се помисли на поклоне. Док је раније само два пут била прилика (0 оцевима и материцама) да се дају поклони, дотле се данас сваког дана пружа прилика, по готову и потреба: сваки празник, сваки повратак кући, свака посета доноси малишанима веће или мање поклоне. Због тога су увек пресићени и уз то увек облапорни и похотљиви. Они се просто претрпавају играчкама, књигама, разноврсним сликама и новцем, и од досаде не могу то да издрже.

Поново се надамо, да нећемо погрешно бити схваћени. Не завидимо ни мало савременој омладини, ми јој не поричемо онај