Učitelj

Сентименталност у савременој настави 431

скроман удео у повећаном богаству савременог живота, од кога она у опште не може и не треба да буде изолована. Али ово остаје ипак као вечита истина: скромност је највећа младићска врлина, и она је једина ствара здравом, вредном и веселом. Претеривање и изобиље убијају снагу, а пре свега самоиницијативу и самопомоћ; даље, убијају нормалну способност уживања и избацују најзад на тапет ону навику несталне и 60лесне похотљивости, која стално тежи за све новим и новим променама. То је навика ћуди, у којој потпуно налазе погодно земљиште одвратност према животу и индивидуални песимизам.

И зато ако се жели напредак и срећа своје деце, она- се морају држати строго, навикавати на саморадњу и упућивати на то, да буду поносна и ако могу, да се својевољно одричу и дозвољених задовољстава.

Строго васпитање донеће временом неизоставну благодарност. Правило има свакако и изузетака. Синови здравијих времена заборављали су прутове свога дечаштва, и ускоро за то захваљивали својим васпитачима, а данашњи на против чувају их у свом срцу и своје дечје дурење претварају у свакодневно понашање и извесну догматичну философију. Да би спојили крај са почетком, додајемо још и ово. Помоћу пом. три императива створиће се таква воља, која ће претстављати најчвршћи панцир: у борби против зла, а у добу пубертета учиниће да духовно ја победи полни нагон. Не постоји ни једно друго средство, које би у невреме могло победити овај најтиранскији од свих нагона. Али оно што васпитање може да уради, да би олакшало победу ове најтеже кризе, јесте рано навикавање на самопобеђивање помоћу слободне и својевољне послушности, помоћу озбиљног и савесног рада, помоћу потчињавања чулних нагона разумној вољи. Права отпорна снага мора бити проткана васпитањем воље, иначе је свако поучавање узалудно. Фактори који сондирају терен демонима блуднога разврата јесу мекуштво, беспосличење и развратна похотљивост у првом реду, а тек би за њима дошло незнање.

Ново доба захтева и нове људе с новом и још јачом енергијом и вољом, јер савремена сурова економска борба искључује сваку сентименталност у васпитању.

Мих. Стојиловић