Učitelj

Дечја лаж 483:

Можда највеће оправдање добија дете психолошким испитивањем, које су вршили француз Алфред Бине и немачки професор Вилиам Штерн о истинитости, тачности дечјих исказа. Њихов резултат је био тај, да је тачних исказа код одраслих било тек 26%, да он, дакле, не чини правило већ изузетак.

Код деце, код које је осећајни живот много више развијен него ли интелектуални, стварност се преиначава у смислу жеље. Дете изражава у својим лажима само своје жеље и на тај начин се заглушује истинитост исказа. Ове врсте лажи ишчезавају али постепено са развијањем и сазревањем духа; оне су такође често само појаве старости.

Психологија је са своје стране дала један солидан прилог за разумевање дечјих лажи. Она је поставила лаж готово као један симптом болесног духа и као једну независну болесну појаву (тзв. рзепдојогта рћапгазнса); има, дакле, карактер патолошке лажи, која се изазива пертурбацијом чулних опажања, памћења, пажње, афеката. Она је образложила лаж у доба пубертета као психолошку, исто тако истакла је као појаву тог одређеног доба и за све ове лажи није учинила одговорном саму младеж, већ особину њима својствену у то доба. Није стога. она захтевала кажњавање за то, већ лечење и образовање у васпитним заводима и лечилиштима.

Да ли се, дакле, дете може правдати за све своје лажи» Одговор је негативан. Остаје још свесна лаж детиња, она, кад неко дете лаже намерно и с једним одређеним циљем. И ову лаж је ваљало испитивати. Јавља ли се она често» Из којих мотива» Како се односи дете према једном таквом делу> Каје ли се, стиди „ли се самог себе»

Како се вршило такво испитивање, описује се опширно у једном специјалном спису/) овде нека је само споменуто, да од укупно 1078 случајева дечјих лажи, које су деца (од 9—17 г.) сама писмено обзнањивала, лажи су бивале код куће и у школи готово и посве из страха од казне учитеља или родитеља. Мање дете лаже из страха од казне ако не слуша разноврсне наредбе "родитеља и васпитача. (Напр.: „ја нисам чистио зубе, а рекао «сам, да сам их чистио“), или кад оно разним ситним преступима

1) Бр. Вашпоатеп. Гле Гласе ђеј Па Капдетп ипа Јасепф ећеп. Гејрпао. Већене 11 Тенасћић Тиг апоелу. Ратећојовје. Учитељ 28