Učitelj

446 Учитељ

и при проучавању просторија земљине површине. Зато је и програм напустио привремене међе области а прихватио сталне објекте и појаве у географској области. У причама о вери помињу се још у 1 разреду Витлејем, Јерусалим, Јордан, па у 11 разреду Св. Гора, Солун, Римљани, Назарет, па у Ш разреду Мисир, Ханан, Црвено море, Синајска Гора итд., а нико или бар ретко кои покаже карту, деца запамте имена иако не знају где су места. На сваки начин: лакше је домовинска места и географске објекте, опеване врло често у народној песми, и објаснити и запамтити но оваква и туђинска и више удаљена. Претерано би било тражити и у овоме очигледност, јер ту настаје делатност фантазије, компа-

рације и дискриминације у духу. У

Мако у Југославији планине нису једне системе ипак све оне чине једну међусобну целину и све се или сучељавају или преливају. Поједине планинске системе протежу се у више бановина, нпр. планине Динарске системе захватају цело Приморје из Дравске у Савску, па Приморску, Врбаску и Зетску бановину, а планине Родопске системе пружају се до сва три мора. што су око Балкана и испуњавају у Југославији делове Вардарске, Мораске, Дунавске и Дринске бановине. Деца се у осн. школи баве основним знањима, и не могу проучавати геолошки састав и периоде стварања планина, па је корисније показати њихов размештај и сву пластику као једну целину у држави. У настави сличности и различности остављају јаке утиске и олакшавају разумевање и појимање ствари и појава на њима.

Мако воде југословенске теку у три мора, иако су ту реке различне по току и снази, понорнице, надземне и подземне, језера и баре ипак оне све чине једноставност вода у Југославији, и њихова мрежа је једна географска целина.

Иако је клима у Приморју друкчија но у северним и источним крајевима, ипак она укупно узета чини целину услова производње у држави целој. Исто тако и агрономски производи, занатско-индустријски продукти, трговина и саобраћај јесу целине географске у свој Југославији, а оне зависе једна од друге. Не води држава рачуна колико је цереалија произведено на њивама Марка и Јанка но колико је у целој земљи. У целокупној производњи државеи народне привреде огледа се снага државе, и према томе јој се одређује кредит на светском финансијском тржишту. За сваки зајам у иностранству траже зајмодавци гаранцију Краљевине Југославије. Унутрашњи пак кредит има своју синтезу у Народној Банци, а највећу гаранцију у државним новчаним установама као: Хипотекарној, Привредној, Занатлијској Банци, Пошт. Штедионици. Сав тај кредит чини целину самоу целој земљи а не у појединим управним областима.

Путови су аорте саобраћаја, крвни судови његови, а сви. они управљени су престоници, врховном граду државе, на који се угледа цела држава а не само поједине области. Просвета и