Učitelj

Обрада географије у основној школи 440

сваки напредак и савршенство потиче из престонице, и шири се по свој држави као зраци сунчеви. Кад би изучавали домовину нпр. у 11 разреду према садашњем програму, онда ђаци Југославије знали би понеке градове и места, а главу градова не би појмили, нити би за њу чули.

Државни послови су разгранати, а власти су различне као и њине функције. Али све се то ипак синтезира у једну врховну државну управу па и у једно једино лице. Ниже власти су само органи виших а највише пак органи краљеви, који је синтеза свеколике власти у држави. Да ли се не би десило, да, учећи земљопис, не остане пажња и проучавање само на бановини а да се извор власти и не помене» А може ли дете у том случају бити обавештено довољно, јасно и правилно о управи државној» Државна управа треба да се покаже пред децом као јединствен политички организам, као целина географска, а она није таква никада гледајући ма какве области. ! ;

· Науке и уметности, разне школе и просветне установе за себе чине целину и међусобно су везане и зависне, а затим се помоћу њих стичу нарочита права. Оне су, укупно посматране, засебан географски организам целе државе. И зашто се тај просветни организам не би посматрао и расматрао онакав какав је“ у целој Југославији»

Исти је такав случај са вером и црквама, иако у Југославији има више вероисповести, али се оне све налазе под окриљем једнога Бога, који је синтеза свих веровања.

Становништво у Југославији је опет организам једноставан, без обзира што је на њему и по који суварак или чвргава гранчица, или је неки бршљан или маховина овде-онде. Јединство народно и јединство грађана усредсређено је у равноправности пред судом и законима, и оно се не сме и не може делити и у појединим одељцима проматрати но свагда само у свој својој целини, јер је то корисно држави и већини народној.

Културна, књижевна, професионална, кредитна, осигуравајућа, привредна, удеоничка и сва друга друштва гранају се по свој земљи и сва имају своју синтезу у највишим установама, нпр. у Академији наука, Српској књиж. задрузи, Соколу, Савезу земљ. задруга, Учитељском удружењу итд.. А сва она ипак чине. одељке јединства и јединство у држави.

- Судство опет чини целину и синтеза му је Касациони суд један једини за целу државу, а не само за поједину област. Он је Синтеза права и правосуђа земаљског. По досадањем изучавању географије судови су се помињали, али деца о суштини суда и суђења нису добијала никаква јасна појма. А то је веома важна грана политичкога земљописа, јер „Правда држи земљу и градове.' А то се и не може чинити ако се земљопис учи по областима, у којима можда и нема свих врста судова.

А