Učitelj

452 5 Учитељ

сторијске мапе, с разним државним границама, како се у које време, држава територијално развијала и опадала, делила. За овим разне етнографске илустрације, данашњице, из свију покрајина. 7 За познавање природе и пољопривредне поуке

Четири слике, уметнички израђене, које ће симболично претстављати четири годишња доба: пролеће, лето, јесен, зиму. Слике разних животиња у живописним, природним бојама, које су овом наставом предвиђене за изучавање. Збирку разних биљака (хербариум), у недостатку и немогућности овога, онда, цртеже и слике истих. Костур човечјег тела, верно претстављен на слици као и свију органа. Разне примерке руда, минерала. Верне слике свију савремених пољопривредних алата и справа уз то, ради поређења и јачег уочавања разлике и вредности, слике и застарелих, примитивних справа. Школску градину. Барометар, термометар.

8 За наставу цртања

Разне огледне цртеже у вези с оним, што је наставним програмом за овај наставни предмет предвиђено.

'9 За лепо писање

Угледно исписане разне узорке текстова и ћирилице и латинице (писане од наставника, литографисане или штампане) с азбуком на челу.

10 За ручни рад

Стварати нарочите радионице са одговарајућим прибором — алатом, за извођење ове наставе, мишљења смо, да је с обзиром на наше данашње школске прилике, тешко изводљиво. Сврха којој је намењен и којој служи овај предмет, по нашем се мишљењу да у главном извести и средствима, којима већ располажемо, нарочито по сеоским школама: дрво, у разном виду и бритва. Ако бисмо, брижљивије, у границама и ових могућности поклонили извесну пажњу овом наставном предмету, постигли бисмо лепе и задовољавајуће резултате, као што се по многим школама и постиже, нарочито из области столарства и плетарства.

11 За наставу певања

Збирка дечјих народних песама од г. Владимира Ђорђевића, у један и два гласа, нарочито његова најновија збирка и Народна певанка" и „Певанка" које су и препоручене за употребу у основним школама. Уз то разне бројеве наших дечјих листова, који су до скора излазили или још и данас излазе, у којима се исто могу наћи погодне и лаке ствари за децу из основне школе, удешене од наших истакнутијих радника на овом послу, било из нашег, учитељског реда, било ван њега. Наравно, да је за пуну употребу ових извора, за наставу певања, потребно владање виолином ма и у осредњој мери од стране наставника.