Učitelj

Очигледна средства за наставу 451

илустрације извесних момената и сцена из познатијих дела дотичних трудбеника. Збирке народних умотворина: изрека, пословица, приповедака, песама.

4 за рачунску наставу (с геометријским облицима)

Савремене рачунаљке признатих, истакнутих методичара; све метарске мере, стварне, не на слици: метар, литар, грам и веће комбинације од истог, затим, теразије, по могућству и вага у минијатури, квадратни метар, очигледно претстављен било у виду уоквиреног квадрата обичним прутовима, било насликан нацртан на зиду, или изрезан од хартије. Геометријска тела израђена од картона, дрвета, гипса или земље. Узорно исписане или наштампане цифре од 1 до 20 (за | разргд) уз то очигледно претстављени разни бројни односи, комбинације, количине, насликаних (нацртаних) на хартији или зиду у виду кружића, крстића, квадратића и томе слично. Кубни метар, очигледно претстављен од прутова.

5 За земљописну наставу

Географске мапе у боји свију географско-политичких целина, које су програмом за овај предмет предвиђене за изучавање, а тако исто и целе земље — државе. Уз ово је згодно имати, за ТУ разред, и карту Европе с осталим континентима земље, а такође и глобус с компасом — бусолом. По могућству и рељефне карте појединих делова политичко-географских као и целе државе. Слике — фотографије у живописним бојама свију знатнијих градова — вароши наше домовине, с престоницом на челу; појединих крајева, предела и рудника, знатнијих индустријских предузећа с унутрашњим стројством, поретком, а уз то и преглед продуката, који се у дотичним предузећима израђују, фабрикују. Илустровани примерци разних народних ношњи нашега народа из разних крајева; насеља: из равнице, планинска, приморска, са средствима за производњу дотичног занимања и примерцима производа. Слике знатнијих места, народних старина (остаци негдашњих грађевина и трагови истих, руине разне, зидине, трагови цркава, манастира, водовода, чесама, бунара итд.) за које су везана извесна народна предања историског карактера. Илустро- · вана колекција ових знаменитости, пројеката, чинила би спону између земљописне и историјске наставе, служећи једнако и првој и другој настави играјући при том још и улогу начина и средства за концетрацију ових двају предмета.

6 За историјску наставу

Слике, портрете, знаменитих историјских личности и просветно-културних делаоца. Слике важнијих историјских догађаја. Илустрације периодичног начина живота нашега народа у разна времена и разне ступњеве просвећености и културе, као и средстава за живот и борбу дотичних епоха: куће, намештај, алат, оружје, ношња, новац, комуникациона средства и томе слично. Државни знакови из разних времена (грбови, заставе). И-