Učitelj

454 Учитељ

стало. Ако се то не учини у 1 разреду, кад је већи део рада управљен на то, онда у старијим разредима је још теже, јер је много више посла и рада, а навика је пустила корен дубље. Али на који начин извежбати децу да правилно изговарају гласове, које дотле нису зналаг Јер ако се деца вежбају да изговоре неки глас, који се код њих т.ј. у њиховом дијалекту не употребљује, она ће увек изговорити онај глас који у њиховом дијалекту замењује овај непознати глас. На пр. место џ оно изговара ђ. Ако се почне вежбање са изговарањем речи иде исто тако, јер ће опет говорити место чаша — ћаша, итд.

Још док сам био ђак учитељске школе становала је у истој кући где и ја једна породица, чија девојчица није умела да изговори шест гласова (в, р, Џ, 4, љи ж), иако је ишла у Ш раз- · ред основне школе. Мене је то заинтересовало, те кад бих год имао слободног времена позвао бих је да са мном вежба изговарати те гласове што није знала. Пошто би наместила уста, језик и зубе како бих јој ја показао, девојчица би пробала да за мном изговара те гласове које није знала. Ускоро је научила да изговори ви ж, али са остала четири није ишло никако. Једанпут сам пробао да изговара речи у којима се налазе ти гласови (чича, џамија и др.), али све је ишло по старом. Најзад ја, више из шале, почех јој говорити речи, које она никад није чула и којима није знала значење, а било је и бесмислених речи. На моје изненађење она је у тим речима изговарала гласове, које није могла изговорити у свакидашњим речима. На тим скованим и измешљеним речима она се постепено извежбала изговарању свих гласова које није знала, те их је доцније могла изговорити у свима речима.

Као учитељ до сада сам службовао у покрајинама, где се не говоре сви гласови нашег књижевног језика. Овим наведеним случајем увек сам се помагао да извежбам децу за чист изговор свих гласова.

Зашто деца лакше изговарају гласове у непознатим речима» — Зато што те речи нису раније изговарала, па се нису навикли да те гласове замењују, као код познатих, где су се она привикла тој замени, да већ и не осећају погрешку. Поред тога позната реч је асоцирана са предметом који она означава, те деца њу опажају као целину, и тешко примећују њене елементе. То се лепо примећује код деце у | разреду кад се врши аналисање речи, јер много лакше анализирају речи бесмислене и са непознатим значењем које никада нису чула ни изговарала.

Милан Ј. Јањушевић