Učitelj

456 Учитељ

негује свесна правилност језика. Најзад ортографска предавања сједињују се у кратак садржај граматичке теорије.

Читање и писмени састави чине део средстава, којима се постиже настава језика. Циљ читања је да научи децу правилном читању и да им пробуди интерес за читањем уопште а нарочито за националном литературом. На нижем ступњу ученик се вежба механички у тачном, јасном и брзом читању; на средњем ступњу тражи се брзо и логичко читање а на вишем ступњу такође логичко читање и лепо изражавање.

Читанка је основа за наставу читања и састављена је из различитих чланака. Исто тако је и домаћа читанка лепо. израђена. Поред тога учитељ даје ђацима и књиге из шкољске библиотеке и о њима после дискутује. Ђачке читаонице такође врше врло корисну функцију. За учење и рецитовање бирају се пригодни чланци и песме а драматишу се и поједине причице. Помоћу њих ученици отпочињу учити облик и садржај песничких производа.

Писменим саставима је циљ да науче децу, како ће излагати своје импресије из школског и ван школског живота, било усмено као и писмено, док не дођу до спонтаног стварања. Да би расветлили и боље украсили своје радове, ученици се служе цртањем. Затим се врше вежбања из коресподенције почињући дечјим писмима и основним стварима из администрације (рачун, признаница, уговор, захтев, пријем итд.).

Писмени задаци пишу се на нарочитим свескама почињући од четврте школске године. Дневник рада сматра се као садржај учениковог и учитељевог рада и њему се посвећује велика брига.

3 Циљ природних наука је да се ђак научи, да посматра и мисли, да расуђује, да упознаје природна и социјална факта како би постала стварна база његове свести о свету.

Природне науке састоје се на нижем ступњу (1—3 г.у из елементарних наука; на средњем ступњу из студије завичаја а на вишем ступњу (6—8 разред) из географије, природне историје, физике и историје. Са природним наукама везане су и школске екскурзије, које имају циљ да упознаду ученике са околином школе бар на 10 километара, са најглавнијим местима у околини а по могућству и са провинцијским седиштем. Време проведено у екскурзијама сматра се као време посвећено учењу.

Различите облике природних наука треба по могућству везати: природну историју са географијом и хемијом, историју са географијом и осталим предметима а нарочито са грађанским поукама, цртањем, ручним радовима итд. Негује "се и поштвоање споменика како природних, тако и историјских и артистичких.