Učitelj

458 Учитељ

в) Да би се постигли циљеви географије тежи се, да се пробуди љубав према отаџбини, да се појача свест граБанина и поштовање према културном раду свога народа и других народа. А то се постиже кад се ученици упознавају са свима условима свога завичаја и отаџбине а не само учећи их географска имена. Ово се нарочито постиже читањем географских карата, којима се тражи да деца разумеју карактер различитих територија и свезу узрока између њихових феномена и живота становника. Просто читање карата није довољно. Лекције из дескриптивне географије морају бити из стварних путовања украшених згодним илустрацијама или простим дописним картама са изложаба, из музеја или читанака. У вези са тим су и екскурзије или ђачки излети, који се морају изводити са специјалном картом, скицом и књижицом места. Тада се бележе пословице, загонетке, приче, песме итд.

г) Природној историји је задатак, да улије омладини радост од природе, љубав према њој и да установи однос између човека и природе. Ученици се упућују, да посматрају постепено природне производе, да о њима размишљају и знају њихову употребу. Затим се упућују на изучавање ч0вечјег тела и главних појмова из хигијене, али без непотребног теорисања. При екскурзијама упознавају се односи између животиња, биљака и земљишта, али пошто се екскурзијама не може све научити, настава се изводи и у учи“ оници посматрањем прикупљених предмета и осталих на ставних средстава, помоћу таблица, експеримената и скица. Ученици затим све то цртају.

д) Физика и хемија имају да пробуде код ученика поштовање наспрам великих проналазака, љубав према физичком и духовном раду, вредност сваког рада за науку, нацију и човечанство.

Настава ових наука произлази из искуства, посматрања и експеримента. Екскурзије по фабрикама и индустријским предузећима, дају могућности ученицима да прикупе посматрања и среде искуства. Од њих се захтева да сами изводе разна експериментисања и по могућству конструишу какав простији апарат.

При објашњавању главних хемијских феномена треба нарочито имати на уму економске потребе околине у којој ученик живи, њену индустрију и хигијенске услове.

ђ) Наставом историје ученици се упућују да упознаду и цене најважније догађаје из националне или опште историје, који се односе ма и најмање на њихову отаџбину или представљају камене темељце у ходу човечанства. При предавању историје избегава се просто ређање догађаја и сувопарно набрајање имена, већ се више обраћа пажња на со-