Učitelj

Настава у Америци 465

жрајну тачку наставе. Деца у многим новим школама уче да читају, пишу и рачунају са чудноватом лакоћом и за много краће време него што се тражи за исти разред у формалној школи.

Међутим и нове школе имају својих недостатака. Учење је раштркано; има великих недостатака у ученичком искуству. Јединице се често бирају на бази дечјих пролазних ћефова и учитељеве личне најмилије забаве. Постоји често покушај за координацију јединице са оним које су прошле. Занешени учитељи, високо индивидуални, не сарађују са другим учитељима исте школе да доведу дечји рад у известан облик складности. Ово води репетицији тема и слабљењу интереса. На пр., група деце прве године у једној новој школи студира заједнички живот градећи вароши од песка, глине, картона и др. Иста група у другој години прави другу варош по другом тежем плану. У трећој години ова деца подижу опет варош али много савршенију. Овде је тенденција дати велику важност непосредној околини као извору могућих јединица и занемарити средишта интереса који нису сугерирани локалном околином. Многи учитељи нових школа сами не знају шта "треба да постигну њихови ученици путем исккуства. Осећа се "тенденција подстицати активност за љубав активности. Ово је исто тако погрешка као стара школска заблуда: ценити знање за љубав знања. Нова школа често прибавља околину богату у активностима, материјалу и искуствима али сиромашну у потстрекавању и пракси у размишљању о овом. Деци нису дати широки видици расног искуства, јер ни сама управа не зна основно значење, појам, уопштавања и проблеме савременог друштва како да се развије.

Дешава се некипут да деца од 10 и 12 година нису способна да читају добро. Ово се тешко да одбранити с погледом на велику вредност коју читање игра у човечјем искуству. Нове школе су потпуно у праву чекајући док дете осети потребу за знањем али школа има одређену обавезу да прибави ситуације, које ће изазвати потребу за знањем.

У пркос недостатака новог школског програма постоји једна контрибуција од несумњиве вредности, преко које се не може прећи. То је продукат веселе слободе и неукалупљености која се разликује од нове школ. околине. То је социјална кооперација која не плави индивидуу; то је стваралачки заједнички живот: који не смета личности него, напротив, по"дражава ретко цветање високо индивидуалистичког самоизражавања. у Изгледа да сада формалне школе групишу децу у социјалне групе: 40 или 50 деце поређано је у учионици и сва се позову да раде једно исто у исто време. Али ученици у ствари нису хомогена група. Групе су подељене у три одељкамн

Увитељ 30