Učitelj

466 Учитељ

ниједан одељак нема ниједну тачку додира с другим. Терање које их покреће спољна је сила. Неограничени ауторитет поставља дисциплину, која подчињава индивиду-у ради добра групе. То је социализација више за ограниченост него ли за развијање индивидуалности. Нити се пракса ефективног социјалног учествовања допушта. Одвојени по месту, спречени да говоре један с другим, ученици се још више удаљују један од другог натечајним испитивањем и муштрањем чиме се једино постиже стварање малих личних ривала. Антисоцијални појам личне супериорности према другима погрешно је потхрањиван, који деморалише чак и децу ван школе, која долазе у додир са својим друговима. Тако деца остају потпуно без помоћи копирајући социјалне ситуације.

Међутим, у новој школи заједничка активност даје индивидуи згодну прилику. Сваки разред је радионица где ученици и учитељи живе и раде заједно. Слобода кретања и конверзација доводе ученике у ближи додир. Групе су мале и састављене од индивидуа које имају заједничко искуство. Заједничка предузећа су одређена унапред не захтевајући од сваког члана да ради исту ствар у исто време, него користећи контрибуције које свака индивидуа може да учини.

Видите, на пр., како је јединица рада о животу у Кини развијена у Линколиској школи баш овом ефективном употребом индивидуалних контрибуција. Једна деца читају једно другом из књиге о „Кинеским легендама“. Искрсавају разна питања и тумачења. Нека деца нуде да донесу од куће: неке кинеске ствари. Други су тражили у књижници књиге ради информације о кинеском животу. Изложбе кинеске уметности и радиности беху приређиване од једног одбора. Више девојчица направило је кинеску кућу и намештај у њој. Неки. опет иду у музеј да би тамо видели нешто из Кине. Једна девојчица нацрта цифре на зиду, друге моделоваше лончарско посуђе. Један дечко написа неком друштву за свилене бубе; неке девојчице одоше у кујну и куваху пиринач. Интелигентнија деца покушаваху да напишу кинеске стихове о здрављу. Могле су се чути и понеке кинеске песме. Ове се индивидуалне контрибуције скупе, организују и покажу целој школи на једном састанку. Тако индивидуалне контрибуције и стваралачке силе које су намењене у заједнички живот куће: без икакве форме дају смисао у коме цела школа има удела.

У новој школи особито се потхрањује стваралачки заједнички живот, који налази свој најпунији изражај у животу школе. Активности као позориште, већање, школ. оркестар, школ. часописи, атлетска вежбања, школ. продавница, специјални интересантни клубови који посвећују у литератури, прирдним наукама; социјални суд, и школ. савет, витални су део програма нове школе. Техника свакодневних разредних |