Učitelj

Домаћа књижевност 469

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) Домаћа књижевност „7“ .

Радивојевић Павле: Настава певања. Вршац 1929 год. Цена 8 дин.. ·

Живот нас никад није мазио. Одавно нам је натурио мач. И ми га још држимо. Готово никако га из руку нисмо пуштали. Зато су музе од нас увек биле далеко; зато смоу уметности много заостали.

То што важи за уметност у опште важи и за музику посебице.. И ту смо заостали. Народ је некад дао лепих мотива. Мокрањац, Маринковић обукли су те мотиве у уметничко рухо. Слушајући то ми смо осећали извесну лепоту. То је била само лепота песме.

То и готово ништа друго. Али цивилизација крчи себи пута. Она је преко музике више деценијума ушла у наше школе. У њима су на музици а. нарочито вокалној радили људи често пута без смисла за њу. Ми смо били деца народа, који за њу није знао. Отуда слаб напредак.

Па ипак било је неког лаганог напретка. Он има свој пут и креће се култури народа. То нас подсећа на Бетовенову мисао, да је префињеност цивилизације у многоме проширила обим стварима. А чему то води» Не само стварању уметничких производа од стране малога броја људи, већ уживање над уметничким производима великог броја људи — читавих маса народних.

Али да се народ духовно уздигне и да слуша оне који свирају и певају, треба да разуме музику и да је негује макар у маломе. Он то може да почне само преко своје генерације која походи школу. Из тога факта ниче потреба, да се настава музике у нашим учитељским школама дигне на што је могуће виши степен. У томе случају учитељски ред би излазио музички образованији и као такав уносио би у народ боље музичке производе, него што је то до сада био случај.

Ова књига плод је тога уверења. Њен крајњи циљ је да музичку наставу у опште а нарочито певање уздигне на што већу висину. Зато је ова књига великим својим делом практична и указује на битне моменте из наставе певања у нашим школама.

Пре свега писац је одлучан противник праксе, по којој многи наставници искључују из певања оне који су без слуха, „да не би ометали наставу '. На супрот овој пракси писац је одлучно за то да се ова деца не искључују са певања, јер се по његовоме мишљењу, праксом утврђеном, музички слух може поправљати и усавршавати. Имајући у виду, с правом